Home Gospodarstvo Hrvatska pošta Mostar: Papirnato ili elektronski? Imamo pravo na izbor!

Hrvatska pošta Mostar: Papirnato ili elektronski? Imamo pravo na izbor!

SHARE

Jeste li čuli za kampanju „Keep me posted EU“ i znate li što ona promovira? U posljednje vrijeme svjedoci smo prijelaza zvanog „print to digital“ odnosno „pismo u e-mail“. Sve više računa, izvješća i drugih dokumenata umjesto u papirnom obliku stiže nam putem e-maila i raznih elektronskih dokumenata. Najčešće pod krinkom zaštite okoliša koja se spominje kao jedan od razloga za prelazak na elektronsko slanje dokumenata. Upitajmo se je li to baš tako? Koliko stabala smo spasili da ne budu posječena ako smo se odrekli papirnate komunikacije? Koliko novih stabala su posadile tvrtke koje komuniciraju samo elektronskim putem? Jesu li vam te iste tvrtke spomenule da postoji EE otpad (električni i elektronski uređaji i oprema) i kako ga zbrinjavaju? Kampanju „Keep me posted EU“, koja je započela u Velikoj Britaniji i proširila se širom Europe, podržava i Hrvatska pošta Mostar.

U HP Mostar posebno ističu da kampanja nije „anti-elektronska“ nego poziv svim pružateljima usluga da svojim korisnicima omoguće pravo na izbor primanja informacija kroz papirnu korespondenciju kao standardnu ponudu. Istraživanja pokazuju da računi koji se dostavljaju poštom nude bolju evidenciju, razumljiviji su, lakše se provjeravaju i pružaju veću sigurnost. Korisnici nisu izloženi internetskim prijevarama niti mogućnosti zlouporabe kreditnih kartica i drugih podataka. Pravo izbora načina na koji će biti informirani treba postojati, a pristup temeljnim bankovnim uslugama i tradicionalnim metodama plaćanja mora postati univerzalno pravo. Bez dodatnih naplata usluga i poteškoća ako žele korespondenciju u pisanom obliku, a pogotovo ne smiju biti izloženi prekidu slanja papirnih dokumenata bez traženja prethodnog pristanka.

Također, korištenje isključivo elektronske pošte za obavještavanje korisnika može se nazvati diskriminacijom za više skupina u društvu. Starije osobe, osobe s invaliditetom te osobe s malim primanjima uskraćene su za brojne usluge i izložene izolaciji zbog komuniciranja samo elektronskim putem. S određenim pravima i uslugama nisu upoznati jer ne koriste elektronsku poštu. Istraživanja pokazuju da 21% posto europskih kućanstava nema pristup internetu, a taj postotak u BiH je i veći.

Papirnato ili elektronski? Imamo li pravo na izbor? HP Mostar daje pravo građanima da izaberu način na koji će se informirati i podržava kampanju „Keep me posted EU“.

HP Mostar