Home Društvo U 9 mjeseci iz prava izveli 21 branitelja, od čega 15 iz...

U 9 mjeseci iz prava izveli 21 branitelja, od čega 15 iz ZHŽ, a od toga 13 iz Ljubuškog

SHARE

Prema do sada objavljenim informacijama o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, za tri tromjesečja protekle godine revizorski timovi za kontrolu braniteljskih prava izdali su 21 FMB 2 obrazac, odnosno izveli su iz prava 21 branitelja, od čega ih je 15 s područja Zapadnohercegovačke županije, saznaje Večernji list.

Podaci po tromjesečjima

Prema informaciji za prvo tromjesečje 2016., u 4513 predmeta, koliko su okončali revizorski timovi, izdan je samo jedan FMB 2 nalog, odnosno bez prava je ostao jedan branitelj iz Srednjobosanske županije. Bez povoljne mirovine ostao je branitelj iz Kiseljaka. U drugom tromjesečju, od travnja do kraja lipnja, timovi su okončali postupak revizije u ukupno 4523 predmeta. U navedenom razdoblju bez ostvarenih braniteljskih prava ostalo je pet branitelja, a riječ je o korisnicima prava na osobnu invalidninu s područja općine Ljubuški. Za razdoblje od travnja do kraja listopada timovi su u ZHŽ-u pregledali ukupno 297 predmeta, od čega 44 osobne invalidnine, jedan u Grudama, 32 u Ljubuškom i 11 u Posušju te 253 povoljne mirovine. U istom razdoblju pregledano je 625 predmeta u HNŽ-u u kojima nisu uočene nepravilnosti. Isto tako, u Tuzlanskoj županiji reviziju su prošla 534 branitelja te nepravilnosti nije bilo.

U trećem tromjesečju, ujedno i posljednjem za koje su objavljeni podaci, revizorski timovi su postupak kontrole okončali u ukupno 5764 predmeta. U ovom razdoblju pregledano je najviše predmeta, ali je i najveći broj branitelja izveden iz prava, točnije njih 15.