Home Vijesti Održan znanstveno stručni skup “Zaštita i upravljanje vodama” u Čapljini

Održan znanstveno stručni skup “Zaštita i upravljanje vodama” u Čapljini

SHARE

Na veliko zanimanje javnosti i struke naišao je znanstveno stručni skup “Zaštita i upravljanje vodama” kojeg je organizirala općina Čapljina. Skup je u čapljinski hotel “Mogorjelo” pored predavača doveo i brojne goste i uzvanike, te dužnosnike iz općina i županija Hercegovačko-neretvanske i Dubrovačko-neretvanske, kao i drugih razina vlasti u BiH i Hrvatskoj. Na početku goste je pozdravio domaćin, dr. Smiljan Vidić, koji je uz ostalo naglasio:

“Drago mi je da imamo ovdje predavače i goste iz R. Hrvatske, goste iz nama susjednog Metkovića s kojima dijelimo neke zajedničke probleme, pa ih nastojimo i zajednički rješavati.”

Nakon te svojevrsne poruke u kojem smjeru idu želje Čapljinaca, skup su prigodnim riječima pozdravili – dr. Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike R. Hrvatske, zatim Damir Mrđen direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora obratio, pa akademik prof. dr. Jakov Pehar.

Obraćajući se sudionicima i gostima dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade H-N županije, uz ostalo je primijetio:

“Kao jedan od onih koji sudjeluju u procesu donošenja odluka svjestan sam činjenice kako su nama donositeljima odluka često pripisuje da znamo cijenu vode, a da ne znamo njezinu vrijednost. Ne znam kako stvari stoje na drugim razinama, ali kad je riječ o ovom sazivu vlade, naše županije, moram kazati kako mi znamo vrijednost vode, ali vrlo pažljivo slušamo preporuke i struke i znanosti.”

Tematski dio znanstveno-stručnog skupa “Zaštita i upravljanje vodama”, počeo je uvodnim predavanjem Donke Jovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva H-N županije. Ministar Jović, govorio je o temi “Stanje i perspektive razvoja vodoprivrede H-N županije”. U opširnijem pregledu stanja ministar Jović osvrnuo se na niz pitanja koja su u žiži znanstveno-stručnog skupa, od korištenja voda i vodotoka, kaveznog uzgoja ribe, eksploatacije šljunka i reguliranja toka rijeka, pa do porasta salaniteta.

Potom su slijedila zanimljiva izlaganja doc. dr. Maria Šiljega, državnog tajnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike R. Hrvatske, o temi “Novim tehnologijama protiv zaslanjivanja doline Neretve,” pri čemu se osvrnuo na niz tema od nastavka realizacije Gornjih horizonata do uzroka salaniteta i mogućnostima zaštite. Pomalo dramatično bilo je izlaganje Denia Poreja iz Svjetskog fonda zaštite koji je prisutne naprosto bombardirao uznemirujućim podacima prema kojima planeta zemlja od 1970 godine brže koristi svoje resurse nego što se oni obnavljaju, u proteklih nepunih pedesetak godina ta se brojka popela na 1,6 puta s perspektivama koje nisu ohrabrujuće.

Slijedio je niz manje-više zanimljivih predavanja i tema o kojima su govorili – prof. dr. Damir Brđanović, predstavnik UNESCO-a, pa Katarina Ujdur gradonačelnica Metkovića, zatim Damir Mrđen, direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora i drugi.

Dakle, općina Čapljina je bila organizator dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa “Zaštita i upravljanje vodama”, čiji su pokrovitelji Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva H-N županije i Agencija za vodno područje Jadranskog mora. Sama tema skupa obrađuje aktualnu problematiku na području H-N županije, ali i susjednih područja. S obzirom na specifičnost vodnog područja na prostoru općine Čapljina glavni cilj Skupa usmjeren je na iznalaženje najboljih rješenja koja će donositeljima odluka dati konkretne preporuke za bolje upravljanje i zaštitu vodnih resursa ovog i šireg područja Hercegovine.

              Osebujni Deni Porej šokirao sudionike

Među nizom zanimljivih predavanja izdvajamo izlaganje Denija Poreja iz Svjetskog fonda zaštite (WWF), koji je je svoje izlaganje na svoju temu “Upravljanje vodama, sustavi uređenja i korištenja voda i zemljišta”, podijelio u tri cjeline koje je nazvao – Nemamo pojma o čemu pričamo, Čapljina je danas centar svijeta i napredujemo svakog dana u svakom pogledu. Iznošenjem niza sumornih podataka Porej je na slikovit način sudionike znanstveno-stručnog skupa u Čapljini želio potaknuti na razmišljanje. S obzirom da su neki podaci djelovali šokantno, cijenimo da je kod dobrog dijela to i uspio. Uz ostalo Porej je kazao da ono što se danas događa “nije zabilježeno u povijesti civilizacije”! Tako je pored ostalog od 1970 u svjetskim morima i rijekama pet puta manje ribe, isušeno je 89 posto močvara, broj životinja smanjen je za 70 posto itd.

Tekst i foto: D. Musa | Radio Čapljina