Home Vijesti Dosta vam je smrzavanja? Evo kada se očekuje osjetno zatopljenje, temperature skaču...

Dosta vam je smrzavanja? Evo kada se očekuje osjetno zatopljenje, temperature skaču iznad deset stupnjeva

SHARE

Još jedan hladni val stigao je u Hrvatsku i spustio temperature znatno ispod ništice. Subotnje jutro najhladnije je bilo u Slatini, gdje je u 7 sati izmjereno čak -20,4°C, no to nije najniža temperatura ove zime.

– Ovaj vikend ne odskače po zimskim temperaturama. To vrijedi kako unutar ove zime same, ali isto tako i za klimatološke povijesne nizove mjerenja. Podsjetio bih da smo ovog siječnja imali hladnije dane 7. i 8. siječnja 2017. kad su temperature u unutrašnjosti pale na vrijednosti -18 do -22°C – rekao nam je Mladen Matvijev, dežurni meteorolog na Vrijeme.net.

Temperaturna raznolikost Hrvatske posebno dolazi do izražaja ovih dana, kada su istok i središnja Hrvatska najhladniji, a jug bilježi temperature u plusu. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), na zagrebačkoj postaji u Maksimiru u subotu ujutro izmjereno je -10°C, dok je na zagrebačkom aerodromu zabilježeno -15. U Osijeku je bilo -18°C, u Varaždinu -17, a u Slavonskom Brodu i Vukovaru -16. Minusi su zabilježeni i u većem dijelu ostatka unutrašnjosti.

Zbog vrlo niskih temperatura putem Meteoalarma objavljena su narančasta upozorenja za Slavoniju, Baranju, sjeverozapadnu Hrvatsku i Banovinu, a žuta upozorenja za Istru, sjeverno Primorje, Liku, Gorski kotar i dalmatinsko zaleđe. Narančasto upozorenje izdaje se kad su vremenski uvjeti opasni, a žuto kad su potencijalno opasni. DHMZ je krajem tjedna objavio upozorenje na hladni val koji bi se trebao nastaviti i u sljedećem tjednu.

– Idućih dana tijekom noći će se u kopnenim krajevima živa u termometru spuštati ispod -15°C, ponegdje i do -20°C. Noći i jutra bit će hladne i na moru, uz najčešće vrijednosti između -3°C i 2°C – priopćila je Služba za vremenske analize i prognoze.

I onda bi se polarni zrak ipak mogao povući. Prema najnovijim predviđanjima jedne od najuglednije i najpraćenije meteorološke stanice na svijetu, norveškog yr.no, u Zagrebu će, primjerice, još u utorak ujutro biti minus 10, ali već tijekom dana temepratura bi trebala doći do nule.

U srijedu i četvrtak najviša dnevna temperatura bit će i koji stupanj iznad nule, a noći će ipak biti manje hladne. Osjetnije zatopljenje u subotu i nedjelju, kada se očekuje i temperature oko 5-6 stupnjeva po danu te oko nule tijekom noći.

Sličan rasplet vremena previđa se i Slavoncima, a najljepše će biti na moru, gdje će u većini krajeva biti sunčano s temepraturom višom od 10 stupnjeva. Doduše, ozračje bi sredinom tjedna mogla kvariti ponegdje i jaka bura, no ona bi trebala oslabjeti već tijekom četvrtka.

U idućih deset dana, inače, u cijeloj Hrvatskoj, kako sada stvari stoje, ne očekuju se iole značajnije oborine!