Home Zanimljivosti FOTO: Vincekovo proslavljeno i u Brotnju

FOTO: Vincekovo proslavljeno i u Brotnju

SHARE

Blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinograda proslavljen je i u Brotnju. Na više lokacija u najvećem vinogorju BiH organizirane su proslave sa karakterističnim obrezivanjem prvih trsova koje je popraćeno zalijevanjem starim vinom i molitvom za dobar urod, a mi smo posjetili vinogradare iz Krehin Graca koji u vinogradu Grge Ćavara već osamnaest godina njeguju tradiciji proslave blagdana Svetog Vinka.

Smatra se da na blagdan sv. Vinka „službeno“ započinju radovi u vinogradu u novoj godini pa mnogi vinogradari pohode vinograde, na trsove objese kobasice i ostale suhomesnate delicije, zalijevaju trsove starim vinom i mole za bolji urod.
Proslava koju smo mi posjetili održana je u vinogradu na lokalitetu Grabe. U vinogradu sa više od 3000 trsova prvi trs obrezao je vlasnik vinograda Grgo Ćavar, koji je također i predvodio prigodnu molitvu.

Nezaobilazan dio proslave Vincekova u Krehin Gracu svakako je i druženje uz pjesmu, šalu i bogatu trpezu, a druženje vinogradara nastavljeno je i nakon završetka prigodnog programa u vinogradu.

Citluk.ba