Home Gospodarstvo Povećati kvote za mini solarne elektrane

Povećati kvote za mini solarne elektrane

SHARE

Iz Ministarstva energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH jučer su nam potvrdili da traže načine kako povećati kvote za solarne elektrane. Kako je Večernji list u ponedjeljak objavio, Operator za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju raspodijelio je kvote do 2020., a tek za tri godine će na raspolaganju biti 6 kW, što je gotovo beznačajna kvota. Iz spomenutog ministarstva su nam rekli kako količina kvota ovisi o iznosu novca kojim se subvencionira proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora te kako je to jedini razlog zbog kojeg se kvote sada ne povećavaju. – Sav novac koji imamo kada su u pitanju solarne elektrane podijeliti smo i nemamo više sredstava. Trenutačno tražimo nove izvore financiranja subvencija za proizvodnju energije iz solarnih elektrana, a jedna od ideja je da se u priču uključi Federalni fond za zaštitu okoliša.

Sve je još uvijek u fazi ideje i očekujemo kako će se uskoro početi s ozbiljnim razgovorima o toj temi, rekli su nam jučer iz Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH. I dok u resornom ministarstvu pokušavaju naći rješenje za proširenje kvota, postavlja se pitanje je li u dosadašnjem procesu raspodjele kvota sve rađeno sukladno zakonu. Zakonodavac je odredio da mini solarne elektrane snage do 23 kW moraju ući u sustav, ali je sada to nemoguće jer su kvote popunjene. Također, zakon je predvidio da se za postrojenja snage do 23 kW omogući izdavanje dozvola po skraćenim procedurama, ali se ni to nije dogodilo. Umjesto toga, svi projekti su bili u istoj skupini pa je ista procedura bila za postrojenja od npr. 15 kW i onih od 1 MW.

Večernjak doznaje kako će se ovo pitanje uskoro aktualizirati i u federalnom Parlamentu. Nekolicina zastupnika spremna je aktualizirati to pitanje, a neslužbeno se doznaje kako će se tražiti i da se pokrene istraga glede pitanja raspodjele kvota za solarne elektrane. Posljedica trenutačnog stanja je da su brojni projekti blokirani u zadnjoj fazi, odnosno onda kada je investicija već realizirana, te se došlo do faze kada je nadležni operater trebao odrediti kvotu investitoru.

Sve do toga nitko investitora nije upozorio kako više nema slobodnih kvota te kako projekt ne može biti dio sustava proizvodnje električne energije. Sigurno je kako će u idućim tjednima biti još razgovora o toj temi. Jučer su nam iz Operatera za obnovljive izvore energije samo rekli kako su kvote raspoređene.