Home Društvo Grad Mostar: Iznos za plaće administracije manji 3,5 posto

Grad Mostar: Iznos za plaće administracije manji 3,5 posto

SHARE

– Grad Mostar može stabilno funkcionirati ako ne dođe do velikih tektonskih promjena zakona i “otimanja” od jedinica lokalne samouprave, izjavio je jučer gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

On je na javnoj raspravi o proračunu Mostara kazao kako prijedlog ovogodišnjeg gradskog proračuna iznosi oko 50 milijuna maraka.

– Naša prvenstvena svrha je da grad Mostar stabilno funkcionira, da održimo ekonomsku stabilnosti te izvršimo sve servisne usluge prema korisnicima proračuna. Osim toga, želimo imati realan proračun kako bismo mogli održati Grad u funkciji do izbora i novog Gradskog vijeća, rekao je Bešlić. Podsjetio je i na važnost aranžmana MMF-a kako bi se vratio dio kreditnih obveza.

– Ako ne bude tih sredstava, mi smo pred politički izazovnom situacijom, naglasio je. Prema njegovim riječima, proračun je u startu smanjen zbog nedovoljnog broja odluka za grantove. – Ove godine moramo prijeći na riznično poslovanje i onda će se vidjeti da je iznos za plaće administracije Grada oko 3,5 posto manji u odnosu na prethodne godine, ocijenio je mostarski gradonačelnik. Ustvrdio je kako očekuje izmjene zakona koji su sada u formi nacrta, a imaju jak utjecaj na proračun Mostar. Riječ je o civilnoj zaštiti, braniteljskoj populaciji i određenim subvencijama. Govoreće o planiranim projektima za ovu godinu, Bešlić kaže kako je riječ o projektima izgradnje deponija i cesta. Načelnik Odjela za financije Izet Šahović ponovio je kako je proračun manji u odnosu na prošlu godinu te da iznosi 50,133.030 KM. Od tog iznosa, na nenamjenske prihode otpada 36,933.810 KM, a na namjenske 13,139.220 KM, kazao je te dodao kako prihodi od poreza iznose 25,631.300 KM, dok su neporezni prihodi 23,799.730 KM. Mostar na ovakav način donosi proračun već godinama.

Nepostojanje Gradskog vijeća otežalo je ovaj proces te se došlo u poziciju da gradonačelnik i njegovi suradnici na temelju kompromisa usvajaju ovaj dokument. Slična situacija će vjerojatno biti i u idućim godinama jer se ne očekuje kako će uskoro biti riješeno pitanje lokalnih izbora u gradu na Neretvi. Unatoč takvim problemima, Bešlić i njegovi suradnici uspijevaju održati financijsku stabilnost gradskog proračuna te nije ugroženo održavanje svih obveza koje se financiraju iz proračuna Mostara.