Home Politika MOSTAR: Započelo 7. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora

MOSTAR: Započelo 7. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora

SHARE

U Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru započelo je 7. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH na kojem će se, sukladno izbornim rezultatima s proteklih lokalnih izbora, mijenjati mijenjati i struktura Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a.

Sabor je izvještajnog karaktera i u njegovu radu sudjeluju izabrani dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti Hrvata u BiH, javio je Prvi.tv.

– HNS će na zasjedanju potvrditi snažno opredjeljenje za nastavak važnih reformi u BiH. Alternative tome zapravo i nema, unatoč krizi koja vlada između partnera u vlasti i poremećenim odnosima – kazao je u današnjem intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Dodao je kako se na današnjem zasjedanju HNS-a neće donositi nove deklaracije, ali će se potvrditi i pokazati snažno zajedništvo.

– Ovo zasjedanje je izvještajno i na njemu će biti oko 500 sudionika. To će samo po sebi biti značajna poruka – poručio je Čović.

Pojasnio je kako će se na Saboru HNS-a predstaviti jedno izvješće i oko njega će se formirati jedinstveno stajalište u kojemu je presjek stanja, ali i prijedlozi što dalje.

Uz to, morat ćemo, sukladno izbornom rezultatu, prilagoditi sastav Sabora. Oni koji više nisu izabrani zastupnici na bilo kojoj razini vlasti više neće biti sastavni dio tog Sabora. Neki ljudi će također ispasti iz vodstva HNS-a jer više nemaju izabrane predstavnike, odnosno izborni legitimitet. U budućem vodstvu i tijelima HNS-a imat ćemo ljude sukladno izbornom rezultatu, ali naša je želja i imati široki temelj zajedništva s više uključenih stranaka čiji je utjecaj vidljiv – kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH.

Govoreći o dosadašnjem radu HNS-a BiH, Čović je kazao kako Sabor nije još zaživio do kraja te da može biti puno učinkovitiji.

– Kada je u pitanju Predsjedništvo HNS-a, zamišljeno je da se susreće svakih mjesec ili dva dana i raspravi najvažnija pitanja. S druge strane, tako i Glavno vijeće. Ova institucija je počela zaživljavati. Ali da se može više raditi, može – smatra Čović.

Nakon zasjedanja Sabora, planirano je da se održi zajednička sjednica članova Predsjedništva HNS-a i članova Glavnog vijeća HNS-a vezana za daljni rad i djelovanje krovne institucije Hrvata u BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH je političko predstavničko tijelo bh. Hrvata, kojeg čine hrvatski vijećnici i zastupnici izabrani u općinska vijeća, županijske skupštine, skupštine dvaju entiteta: Federacije BiH i Republike Srpske, te u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Do sada je održano šest zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a), od čega su tri održana u razdoblju 2000./2001. (utemeljenje u Novom Travniku i nakon toga sabori u Tuzli i Mostaru), a tri su održana iza Općih izbora 2010. (2011., 2013., i 2015.  – sva tri u Mostaru).

Prije početka današnjeg zasjedanja, izaslanstvo HNS-a BiH položilo je vijenac na spomen obilježje svim poginulim hrvatskim braniteljima koje se nalazi ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Hercegovacki.info