Home Kultura Izronili, a zatim i izmješteni stećci iz korita Jablaničkog jezera

Izronili, a zatim i izmješteni stećci iz korita Jablaničkog jezera

SHARE

Ispuštanjem vode iz vještačke akumulacije Jablaničkog jezera izronili su i stećci, kameni spavači srednjovjekovlja, koji su potopljeni 1953. godine nastankom jezera, piše Klix.ba.

Ispuštanjem vode na kopnu su ostala dva stećka na lokalitetu Gostinovac u blizini Ribićkog mosta. Teren na kojem se nalaze stećci teritorijalno pripada općini Jablanica, a oba stećka su vrlo dobro i precizno urađena na čemu bi mogli pozaviditi i današnji kamenoklesari.

Na jednom stećku su vidljivi tragovi umjetnosti tj. ukrašen je geometrijskim i biljnim motivima, dok na drugom stećku nisu primjetni nikakvi tragovi. Oba stećka su izgrađena s postoljem i u obliku kuće. Ne može se sa sigurnošću tvrditi i zaključiti je li se tu nekad nalazilo više stećaka.

Pošto se nalaze na vrlo strmom terenu postoji mogućnost da su se odronili i otisnuli prema koritu Neretve.

Stećci su srednjovjekovni kameni nadgrobni spomenici, nastajali su od 12. do sredine 15. stoljeća. Na različitim dijelovima u Bosni i Hercegovini za stećke se koriste različiti nazivi kao što su mašet, bilig, kami, kuća, zlamenje, kaursko groblje, divovsko kamenje, svatovsko groblje i sl.

Na poisljednjoj sjednici Općinskog vijeća Jablanica pokrenute su inicijative za izmještanje dva stećka s već navedenog lokaliteta, a stećci bi trebali biti premješteni u Jablanicu.

Odmah nakon pokretanja inicijative ostvareni su kontakti s Povjerenstvom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, čiji su predstavnici obišli navedeni lokalitet i dali suglasnost za dislokaciju stećaka.

Stećci su tijekom vikenda izmješteni s navedenog lokaliteta, a ispod navedenih stećaka su pronađeni skeleti koji će narednih dana biti analizirani.