Home Društvo Usvajanjem novog zakona mirovine ne bi rasle, već bi stagnirale ili čak...

Usvajanjem novog zakona mirovine ne bi rasle, već bi stagnirale ili čak padale

SHARE

Život bosanskohercegovačkih umirovljenika, barem većine njih, već odavno je ispod razine ljudskog dostojanstva. Većina mirovina, koje su u vrijednosti od 326 maraka, svodi se na golo preživljavanje, a dijeli se na tri dijela – lijekove, komunalije i hranu.

U iščekivanju boljih dana, posebice glede najavljenoga novog Zakona o MIO, ponovno su se razočarali, kako u njegovu sadržaju tako i pristupu pojedinaca, ali i političkih stranaka.

Nema povećanja mirovina

Hoće li mirovine prema novom prijedlogu Zakona o MIO, oko kojeg se povela burna rasprava na posljednjoj sjednici federalnog Doma naroda, biti manje istim osiguranicima, odnosno korisnicima s istim uvjetima od ostvarenih po sadašnjem zakon? Što će biti s novima, a što s već umirovljenim osobama? Što je s dogovorenim povećanjem mirovina? Kao i mnoga druga pitanja muče obespravljene umirovljenike koji sve manje vjeruju u bolje dane.

“Od budućeg Zakona o MIO, ako uopće bude usvojen, očekivali smo mnogo, a dobili – ništa, točnije, iznimno malo. Prihvatili su neke naše usuglašene zahtjeve, primjerice da se mirovine isplaćuju do petog u mjesecu, pomoć u slučaju smrti umirovljenika, besplatnu rehabilitaciju najugroženijih umirovljenika, sanaciju MIO-a i slično. Međutim, temeljni zahtjev za povećanje mirovina nije prihvaćen, rekao je predsjednik Skupštine Saveza županijskih udruge umirovljenika Federacije BiH Karlo Zelenika.

Pero Zelenika | VL