Home Društvo Neda Ukraden progovorila o ratu, napada Imoćane, a ne spominje krivce za...

Neda Ukraden progovorila o ratu, napada Imoćane, a ne spominje krivce za agresiju

SHARE

Neda Ukraden o devedesetima: Kuća u Glavini kraj Imotskog, koju sam sagradila na didovoj njivi, minirana je 1992. godine. Tim činom poslana mi je nekakva, ne bezazlena poruka

Neda Ukraden prisjetila se ’90-ih godina, kad je njena obitelj u ratu ostala bez svega.

“Ja sam 90-ih doživjela kompletnu katastrofu. Mojoj obitelji i meni se sve srušilo. Od minirane kuće do svih stvari, i materijalnih, moralnih, etičkih… na kojima smo počivali, rasli, bili odgojeni, tako da je to jedna strašna tragedija. Trebalo je iz toga izaći zdrave glave”, rekla je Neda za Kurir.

Snagu da sve to preživi pronašla je u obitelji.

“Mene je prije svega osokolila moja obitelj  Imala sam dijete o kom se trebalo brinuti, imala sam i stare roditelje o kojima sam se brinula tako da nije bilo mjesta depresiji ili nekom očajanju. Morala sam funkcionirati! I pjesma mi je pomogla, rad mi je pomogao”, rekla je.

Neda Ukraden inače je rođena Imoćanka do rata je živjela u Sarajevu, a tijekom rata odselila je u Beograd. Stan u Sarajevu joj je opljačkan, a kuća u Imotskom srušena.

“Rodila sam se u Glavini, ali kad sam imala svega dvije godine, moj otac je dobio posao u Sarajevu u koje sam preselila s roditeljima. No, sve do prvog razreda vrijeme sam najviše provodila s bakom u Glavini, veselom i energičnom ženom, omiljenom u svom mjestu. Naš stan u Sarajevu tada je bio kao imotska ambasada, kad se netko trebao prijaviti, upisati na fakultet, srednju školu, dom i slično, otac je to omogućavao. Imoćanka sam utoliko što mi je materinji jezik ikavica i što me najranije, lijepe uspomene vežu uz taj kraj. Kao takva sam rođena i takva ću umrijeti”, ispričala je na tu temu prije nekoliko godina za Imotske novine.

“Rat je moje roditelje zatekao u Sarajevu, gdje su i prije živjeli. Kuća u Glavini, koju sam sagradila na didovoj njivi, minirana je 1992. Nije nam bilo lako vratiti se, a nismo imali ni gdje. Ipak nam je tim činom poslana nekakva, ne bezazlena poruka. Budući da majka nije tada boravila u kući, nego u Sarajevu, a ja u Zürichu, zahtjev za obnovu kuće kojeg sam podnosila više puta je odbijan, a počinitelj nije nikad pronađen. Moja savjest je čista i ne znam zašto bi se čovjek lišio ljepote svoga zavičaja”, kazala je tada.

Neda je tokom 80-ih  snimila desetak albuma za bivši zagrebački Jugoton (danas Croatia Records). Kad je Srbija napala Hrvatsku i BiH, kad su bombe padale na Vukovar i Dubrovnik, otišla je u Beograd i već 1992. za Radio televiziju Srbije snimila album, a dvije godine kasnije još jedan.

Neda Ukraden u intervjuima proklinje rat, ali nikad ne imenuje krivce niti spominje druge ljude koje su unesrećili upravo oni s kojima je ona u ratu surađivala. I pjevala im.