Home Gospodarstvo SOLARNA ENERGIJA “Izgradili smo elektrane, a država nam cijenu smanjila čak pet...

SOLARNA ENERGIJA “Izgradili smo elektrane, a država nam cijenu smanjila čak pet puta”

SHARE

Kvote za solarne elektrane su podijeljene do 2020. godine u Federaciji BiH. Ali onima koji su u kategoriji mikroproizvođača, odnosno koji imaju postrojenja do 23 kW i ne trebaju kvote. Zakon je propisao kako je država obvezna od njih vršiti otkup električne energije po zajamčenim cijenama. Ali u BiH je zakon jedno, a praska nešto sasvim drugo. Svi naši sugovornici su radili sukladno zakonu, a na kraju ostali u velikim problemima.

– Držeći se slova zakona, ja sam pred svojom kućom posjekao voćnjak jer mini elektrana mora biti na jednoj parceli. Do mene je državna parcela, ali nisam mogao na nju staviti dio postrojenja. Dobio sam energetsku dozvolu od resornog ministarstva. Nigdje u zakonu ne piše da se mikroproizvođač treba ranije obratiti operatoru. I tu nastaje problem, govori nam na početku razgovora Ivan Sabljić iz Čitluka. Kao i većina naši ostalih sugovornika, on je uzeo kredite kako bi završio ovaj projekt.

Ne mogu ni kredite otplatiti

Umjesto da bez problema servisiraju obveze zaduženja, prisiljeni su ulagati još novca kako bi pokrili troškove. – Ja sam uložio više od 100.000 maraka u svoj projekt. Uzeo sam kredita samo 15.000 maraka kako bi završio financijsku konstrukciju projekta, a danas sam u poziciji da mi postrojenje ne može vraćati samo ratu kredita.

Marko Karačić | VL