Home Kultura Dalmatinci pucaju od želje da glume uz Antu Gotovinu: Traže 20 četnika,...

Dalmatinci pucaju od želje da glume uz Antu Gotovinu: Traže 20 četnika, e tu smo u deficitu

SHARE

Što ako mi ponude ulogu četnika? Pa… zašto ne? Dapače, gluma je gluma, bez obzira na ulogu – kaže nam visoki i zgodni mladi Zadranin na izlazu iz učionice Osnovne škole Šime Budinića u kojoj se održava audicija za statiste u igranom filmu i televizijskoj seriji “General”, redatelja Antuna Vrdoljaka, o životnom i ratnom putu junaka Domovinskog rata generala Ante Gotovine.

U manje od sat vremena otkada su otvorena vrata učionice hrvatskog jezika na prvom katu škole, audiciji je pristupilo sedamdesetak Zadranki i Zadrana svih dobi i iskustava u želji da sudjeluju u jedinstvenom filmskom projektu u produkciji Hrvatske radiotelevizije i “Kiklop produkcije”, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dvije simpatične gospođe iz casting agencije “Serena” nisu krile iznenađenje, ali i zadovoljstvo odazivom Zadrana na audiciju, koja će za zadarsko područje potrajati u srijedu i četvrtak, na istome mjestu, od 9 do 19 sati.

Traži se 300 statista

Za potrebe snimanja na zadarskoj audiciji traži se oko 300 osoba, muškaraca, žena i djece, te osoba starije dobi. Njih 20-ak glumit će pripadnike neprijateljske vojske, a ostali domaće ljude i pripadnike hrvatskih postrojbi. Među njima će sigurno biti zastupljeno najmanje dvadesetak pripadnika Udruge veterana Vojne policije Zadarske županije, koji su se od prvog dana stavili na raspolaganje Antunu Vrdoljaku u realizaciji ovog velikog filmskog projekta.

– Od početka priprema, prije godinu dana, mi smo u kontaktu s gospodinom Vrdoljakom. Tijekom Domovinskog rata bili smo bliski s generalom, ali i poslije rata, a pogotovo nakon njegova izlaska iz haaškog zatvora – kaže predsjednik udruge Josip Adžić, koji se na castingu pojavio u društvu svojih ratnih drugova, svih spremnih da nastupe u nekoj ulozi u budućem filmu.

Prijavili su se, kažu, za statiranje, a neki su prijavili i članove svojih obitelji.

– Traže 300 statista, od toga 20 četnika. E, tu smo malo deficitarni – šale se veterani Vojne policije i najavljuju da neće biti nikakvih problema ispuniti traženu brojku od nekoliko stotina statista jer već u srijedu na audiciju stižu pripadnici drugih veteranskih postrojbi iz Domovinskog rata, bivši pripadnici Specijalne policije, 4. gardijske brigade, ali i dvadesetak žena iz zadarske Udruge žene u Domovinskom ratu.

‘Da shvate kako je to bilo’

Castingu u Zadru pristupilo je uistinu šaroliko društvo, od srednjoškolaca i studenata do branitelja i umirovljenika. Svi strpljivo prolaze ispunjavanje upitnika i potom idu na fotografiranje ispred bijelog platna.

Pedesetsedmogodišnji Branko iz Zadra, i sam sudionik Domovinskog rata u redovima 112. brigade, na audiciju je došao da bi, kako nam je rekao, pridonio istinitosti događaja, da se na filmu pokaže onako kako je stvarno bilo.

– Mladi me često pitaju kako je bilo, a ja im i na ovaj način želim pomoći da shvate kako je to stvarno bilo – kaže Branko, koji je ratne dana proveo na zadarskom području.

Na audiciju je došao u društvu prijatelja koji je većinu rata proveo u obavještajnom sustavu, ali on se nije htio prijaviti za film. “Ako hoćete razgovarati o ratu, i o tome zašto je Gotovina dobio čin generala, javite se pa ćemo razgovarati u četiri oka.”

‘Ne želim sudjelovati u laži’

Na novinarsko pitanje zašto s takvim iskustvom ne želi pomoći u snimanju filma, kratko nam je rekao da “ne želi sudjelovati u snimanju laži o Domovinskom ratu”. Za dodatno obrazloženje takve teze nije, međutim, bio raspoložen, osim u “četiri oka”.

Dvadesetjednogodišnji Domagoj Tuta audiciji je pristupio zbog nekoliko razloga.

– Zašto ne? Zbog Domovinskog rata, velikog i važnog događaja, bez kojega danas ne bi bilo Hrvatske. Zašto u tome ne sudjelovati? Osim toga, dolazim iz rodnog mjesta generala Gotovine, Pakoštana – ponosno kaže Domagoj, spreman odglumiti svaku ulogu koja mu bude povjerena.

Slično njemu razmišlja i 27-godišnji Ivan, sin branitelja. Iako nema glumačkog iskustva, smatra da bi bio odličan u ulozi hrvatskog vojnika. S njim je u društvu lijepa 19-godišnja Jelena, koja je završila srednju školu za medicinske sestre.

– On vojnik, ja medicinska sestra, zašto ne? Odlično bismo se uklopili – smije se govoreći da ju je na audiciju više privukla znatiželja i želja za iskustvom rada na jednom takvom projektu nego prilika za zaradu, koja, valja reći, nije zanemariva.

Naime, kako se moglo pročitati na letcima koji su se dijelili kandidatima, statist po danu snimanja dobiva 150 kuna. Statist sa zadatkom, ovisno o zahtjevnosti uloge, odnosno visini povjerenog mu zadatka, može dobiti od 250 do 500 kuna po danu. Radni dan pritom podrazumijeva snimanje ne dulje od 12 sati.

U protivnom se svaki ulazak u prekovremeni sat obračunava s 10 posto neto iznosa honorara. Snimajući dan podrazumijeva vrijeme od trenutka kada je statist pozvan u garderobu i šminku do trenutka otpuštanja sa seta. Statistima će pritom biti osigurana kava, čaj, voda i topli obrok ili obroci, ovisno o dužini trajanja snimanja.

Iz casting agencije “Serena” nisu nam mogli otkriti kada će početi snimanje i na kojim će se sve lokacijama snimati, ali pouzdano će se dio snimati u Zadru i njegovu zaleđu, možda najviše na području Maslenice, gdje je general Gotovina odigrao značajnu ulogu u prvoj pobjedničkoj akciji u Domovinskom ratu.

Više o pripremama za snimanje “Generala” nije nam mogao otkriti ni Ivan Čulare, ravnatelj Osnovne škole Šime Budinića u kojoj je organizirana audicija. Čular je i sam bio sudionik Domovinskog rata, a kako nam je priznao, i on je ispunio upitnik za statiste priželjkujući neku manju ulogu.

– Zašto smo audiciju organizirali u osnovnoj školi? Pa, javio mi se prijatelj Josip Adžić, predsjednik Udruge veterana Vojne policije, i zamolio me za pomoć. Ja sam se spremno odazvao jer i ja i škola oduvijek podržavamo sve vezano uz Domovinski rat.

Stavili smo im na raspolaganje jednu učionicu, a kako se škola nalazi u središtu grada, mislim da smo svima olakšali dolazak na audicije – kaže Čular. – See more at: http://www.pogled.ba/clanak/dalmatinci-pucaju-od-zelje-da-glume-uz-antu-gotovinu-traze-20-cetnika-e-tu-smo-u-deficitu/107964#sthash.tP0sRZ2a.dpuf