Home Društvo Smrt bebe u Mostaru: Ginekolozi oslobođeni, a liječnici uvjetnih četiri mjeseca zatvora

Smrt bebe u Mostaru: Ginekolozi oslobođeni, a liječnici uvjetnih četiri mjeseca zatvora

SHARE

Poslije punih šest godina procesa i samo tri dana prije apsolutne zastare, Županijski sud u Mostaru obznanio je pravomoćnu presudu protiv dvoje od troje optuženih liječnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ginekologa Darke Kneževića i mlade liječnice Ane Bošković, za neprikladno i nesavjesno liječenje koje je prouzročilo smrt nerođene bebe u utrobi majke Ane Šego iz Međugorja u veljači 2011., doznaje Pogled.ba.

Nakon što je ukinuta nepravomoćna presuda Općinskog suda Mostar, kojom je ginekolog bio uvjetno osuđen na kaznu od osam mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ukoliko u iduće tri godine ne izvrši neko kazneno djelo, a  liječnica na četiri mjeseca s rokom kušnje od godinu i šest mjeseci, u konačnoj odluci župnijski sudac Marin Zadrić je oslobodio Darka Kneževića, a Ani Bošković potvrdio ranije izrečenu presudu.

Naime, Kneževićevi usmeni telefonski naputci proglašeni su nerelevantnim.  Inače, protiv trećeoptuženog ginekologa Ivana Bušića, koji je ranije bio osuđen također na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, postupak je razdvojen zbog njegove bolesti, te će zbog zakonske zastare, koja istječe u ponedjeljak, i on biti oslobođen.

Detalji nepravomoćne presude Općinskog suda Mostar

Kako se već pisalo, majki Ani Šego, koja je u međuvremenu u Zagrebu rodila dvoje zdrave djece, spornu trudnoću je privatno vodio dr. Knežević, dok je kobnog dana dežurni u rađaonici bio dr. Bušić, a na Odjelu patologije gdje leže trudnice dr. Bošković.

Općinski sudac Dominik Krasić je u svojoj ukinutoj nepravomoćnoj presudi istaknuo kako je utvrđeno da je Anu Šego u bolnici u 14.20 sati ostavio dr. Bušić zbog sumnjivog nalaza, koji je ponovljen i u 19.30, kada je pokazivao da je porod počeo, a gledali su ga i Bušić i Bošković. Dr. Bušić oko 22. 30 Anu Šego uputio je u rađaonicu da bi oko 22 sata uslijedio poziv dr. Kneževića koji, koristeći se okolnostima da je ženi privatno vodio trudnoću, kao i autoritetom, jer je bio zamjenik šefa odjela, daje određene instrukcije.

U optužnici je stajalo kako je dr. Knežević nazvao odjel i rekao sestri “da je taj CTG takav mjesec dana i da Šego vrate iz rađaonice te ako dr. Bušić dirne tu ženu, svi će na disciplinsku, a da, ako se žena aktivira, porod dovrši dr. Ana Bošković”. Međutim, ovaj dio sud nije prihvatio.
Sudac Krasić u svom obrazloženju presude dalje je naveo kako je Ana Šego vraćena iz rađaonice oko 22. 30 u sobu na patologiju trudnoće, a dežurni liječnici naložili su da se CTG ponovno uradi u 5, odnosno u 6 sati ujutro. Kada je urađen u 5 ujutro, više nije bilo otkucaja srca bebe.

– Budući da se nije pratio CTG i da nije urađen porođaj, u 5 ujutro je utvrđena smrt čeda u uterusu majke”, navodio je sudac Krasić. U sudnici se ranije moglo čuti i kako je Ani Šego termin bio zakazan dva dana kasnije.
Dr. Bušić novinarima je tvrdio kako se ne osjeća krivim ni odgovornim za tragični slučaj. “Da se mene slušalo, žena bi bila porođena za sat vremena”, govorio je Bušić.