Home Društvo Pripadnici skupine Fenix uskoro će dobiti spomenik u Ljubuškom

Pripadnici skupine Fenix uskoro će dobiti spomenik u Ljubuškom

SHARE

U petak je u prostorijama Gradske vijećnice Ljubuški prikazivanjem filma „Akcija Feniks 72“ nastavljen program svečanog obilježavanja Dana općine Ljubuški.
Dokumentarni film „Akcija Feniks 72“ u trajanju od 84 minute rezultat je dugogodišnjeg, upornog i profesionalnog istraživanja povijesti hrvatskog političkog iseljeništva, posebice tajne osloboditeljske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), čiji je najpoznatiji pothvat bio akcija Feniks 72 (ili „Bugojanska akcija“) iz lipnja i srpnja 1972. Na temelju dokumenata iz raznih policijskih, vojnih i obavještajnih izvora te sudskih arhiva, kao i dokumentarnih audio i videosnimaka i autentičnih svjedočenja, koja se u najvećoj mjeri u ovom filmu po prvi put prezentiraju javnosti, na objektivan i stručan način rekonstruirana je akcija Feniks 72 od njene zamisli u Australiji, preko priprema u zapadnoeuropskim državama i same izvedbe u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon premijernog prikazivanja dokumentarnog filma Akcija Feniks 72, o filmu su govorili Ivan Butković, dugogodišnji djelatnik Hrvatske mladeži Uzdanica, Vice Vukojević, zastupnik u dva mandata u saboru i bivši sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske te Bože Vukušić, autor knjige “Hrvatsko revolucionarno bratstvo – Rat prije rata”, po kojoj je i nastao film o pripadnicima skupine Feniks koji su 1972. godine ušli u tadašnju Jugoslaviju s ciljem podizanja ustanka i rušenja te umjetne tvorevine.
„Na temelju detaljnih istraživanja i saznanja koja se temelje na dokumentima iz arhive službe državne sigurnosti,dokumenata Udbe, obavještajne službe Kos i teritorijalne obrane BiH i Hrvatske te više vjerodostojnih svjedoka s raznih strana mogu zaključiti da su poginula samo njih šestorica, dok ih je trinaest bilo zarobljeno, a kao što je poznato suđeno je samo četvorici. Među njima je bio i maloljetni Ludvig Pavlović kojemu je smrtna kazna preinačena u kaznu zatvora dugogodišnje robije“, rekao je Bože Vukušić koji za svaki nalog likvidacije imam najmanje dva dokaza što pisanih u obliku dokumentacije, što u obliku svjedočanstava neposrednih sudionika događaja.

 

Na samom kraju je predstavljeno idejno rješenje spomenika pripadnicima skupine Feniks 72 iz Ljubuškoga. Prema ideji autora akademskog kipara Zdenka Galića koji je rekao kako bi se se spomenik nalazio pored Osnovne škole Marka Marulića. Njegov plan je da se poploča nekih 45 kvadrata na kojima bi se nalazio sam spomenik koji bi se sastojao od vertikale visoke oko 3 metra, na kojoj bi bilo raspoređeno  19 kocki koje predstavljaju revolucionare. Na dvije kocke bi bili istaknuti revolucionari iz Ljubuškog Pavo Vegar i Ludig Pavlović, ali se razmišlja da se na spomeniku istakne i Ante Miličević koji nije bio dio Bugojanske skupine ali je ubijen i povezan sa skupinom.

Autor: Ljportal