Home Gospodarstvo Posuška raštika nikada skuplja – i do osam KM po kilogramu

Posuška raštika nikada skuplja – i do osam KM po kilogramu

SHARE

Hladna zima poremetila je mnogo toga i u posuškim selima. Mnogi su se vrtovi “smrznuli” za vrijeme siječanjskih niskih temperatura zraka pa je nestalo i poznate posuške raštike koja je hit i ljeti i zimi, piše Večernji list BiH.

Posjetili smo selo Rastovaču, u općini Posušje, podno Radovnja, te se uvjerili kako poljodjelci imaju brojne poteškoće u svojim vrtovima, ali ih svi žele oporaviti i vratiti u normalno stanje.

Već se traži domaće gnojivo kod Ivana Stevića koji ima farme na Konjovcu i “brda” gnojiva za vrtove i njive. No, cijena raštike popela se na rekordnu te narasla i do osam konvertibilnih maraka po kilogramu. U obitelji Senjak potvrdili su tako visoku cijenu, a u Gavrana je raštika nešto posebno što ih veže za taj kraj poznat i po veseloj gangi. Njihova je raštika stigla i do Kanade gdje su raseljeni Gavrani i Hercegovci. I Kata i Terka iz toga kraja tvrde kako se raštiku moglo i zaštititi, ali nitko nije očekivao tako hladnu zimu i led. No, sunce je zasjalo, temperature zraka su u zavidnom plusu te su se svi pokrenuli i angažirali oko prvih proljetnih radova u vrtovima. Teška su vremena, a kada imate povrća u svome vrtu sve je lakše.

Pero Crnogorac | VL