Home Društvo Udar na Hercegovačku banku obezglavio je Hrvate: Tad je ona imala 35...

Udar na Hercegovačku banku obezglavio je Hrvate: Tad je ona imala 35 % udjela u platnom prometu BiH

SHARE
Ante Jelavić bio je prvi predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, i sedmi predsjednik HDZ-a BiH, te drugi hrvatski član Predsjedništva.

 

U ekskluzivnom razgovoru za RTRS kojeg prenosi portal Grude.com, Jelavić je odgovarao na pitanja iz svog vremena, koja su još uvijek aktualna. – Godine 2001. dogodio se jedan radikalni udar na hrvatsku jednakopravnost u BiH, odnosno u FBiH čiji je vrhunac bio nametanje izbornog zakona od strane OSCE-a, na čelu s američkim veleposlanikom Barryijem. Predstavnici bošnjačko-muslimanskog naroda dobili su priliku birati predstavnike hrvatskog naroda, posebno izaslanike za Dom naroda. To je bila prijeđena crta i odgovorili smo utemeljenje HNS-a 28. 10. 2000. u Novom Travniku. Druga ključna intervencija međunarodne zajednice bila je nametanje Petrischevih amandmana 2002. na temelju Sarajevskog sporazuma o ustavnim promjenama koje je potpisao, umjesto hrvatskog političkog pobjednika HDZ-a, izborni gubitnik, predstavnik Alijanse Krešimir Zubak koji je bio temelj za nametanje i oblikovanje Petrischevih amandmana kojima su ukinuti elementi konsocijacije federalizma. Hrvati su diskriminirani, a Federacija je postala entitet s bošnjačkom dominacijom, prisjeća se Jelavić tog burnog razdoblja, prenose Grude.com.

 

Jelavić je tada mogao birati hoće li ići na štetu hrvatskog naroda i biti podanik ili ostati uz narod koji mu je dao povjerenje. – Ja nisam imao dvojbi. Odlučio sam ne ići na štetu svog naroda. U 24 sata nakon razgovora s veleposlanicima sve se promijenilo. Prvo ja nisam bio problem, nego neki tvrolinijaši u HDZ-u BiH, i veleposlanici su rekli da oni traže kooperativnost o suradnji s Haaškim sudom i oko pitanja grada Mostara. A onda, 24 sata poslije, ja, nakon što nisam prihvatio izborna pravila i propise na štetu Hrvata, bez obzira na odluke Utavnog suda i zato što sam osnovao HNS, postajem nepoželjan i onda kasnije dolazi do montiranog procesa, zatvaranja, stavljanja na crnu list SAD-a…, govori Jelavić. Priča kako je kod veleposlanika, u četiri oka, sve dobro do trenutka dok si veliki i perspektivan demokrat, ali onda kad ne prihvatiš stvari na štetu svog naroda, onda postaješ najveći problem, zlikovac, bandit.

 

Imao je nekdašnji prvi čovjek Hrvata u BiH što reći i o gospdarskom udaru na Hrvate. – Hercegovačka banka je bila jedna od glavnih meta, gospodarska poluga Hrvata u BiH, i tako je osmišljena, da u svom portfelju ima čak društva za upravljanje braniteljskim investicijskim fondovima. Na dan tenkovskog udara na Hercegovačku banku, ona je bila snažna bankarska institucija i imala je 35 posto udjela u unutarnjem platnom prometu, imala je praktično snažne, jake investicijske fondove. I kroz taj udar na Hercegovačku banku, mi smo bili obezglavljeni, tvrdi Jelavić, prenose Grude.com.

 

Ante Jelavić bio je i na čelu Hrvatske samouprave u BiH koja je bila odgovor na diskriminaciju Hrvata, ali je brutalno ugašena od strane međunarodnih predstavnika. – Na moj zahtjev oko pitanja ustavnosti pojedinih odredbi i izbornih pravila i propisa koje je donio OSCE, prema Ustavnom sudu BiH, taj sud je donio preglasavanje 5:4 – tri strana suca i dva Bošnjaka, su preglasala četvero sudaca iz drugih naroda, uz izdvojeno mišljenje. Prije toga bila je još jedna značajna odluka na tzv. “Izetbegovićevu apelaciju” oko usklađivanja ustava entiteta, Ustava RS i Ustava fbih s Ustavom bih. Ustavni sud je opet uz preglasavanje 5:4 donio odluku o konstitutivnosti naroda. Postavlja se pitanje je li Ustavni sud uistinu neovisna institucija ili institucija s tri strana suca u funkciji nekih političkih interesa s ciljem unitarizacije i stvaranjem jednog građanskog modela u BiH, kazao je na kraju razgovora kojeg prenose Grude.com, bivši predstavnik Hrvata u BiH prvi predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić.

 

Grude.com