Home Kultura Otvorena izložba slika Hlebinske škole

Otvorena izložba slika Hlebinske škole

SHARE

U sklopu programa obilježavanja Dana općine Ljubuški, u prostorima općinske zgrade otvorena je iznimno zanimljiva i vrijedna izložba slika nastalih na likovnoj koloniji “Drago Galić” u dvama ljubuškim selima, Bijači i Grabu. Izložba ima naslov “Naivno slikarstvo – Hlebinska škola” i time se kazuje i obznanjuje o kojoj vrsti umjetnosti je riječ.

Otvaranju su, uz ljubitelje slikarstva, nazočili i općinski čelnici – općinski načelnik Nevenko Barbarić i predsjednik OV-a Tihomir Kvesić sa suradnicima te osnivač kolonije, akademski kipar Vinko Galić, i posebni gosti iz Hrvatske, poznati velikani hrvatskog naivnog slikarstava iz Hlebinske škole, Stjepan Pongrac i Josip Gregorić. Izložbu je otvorio Vinko Galić, osoba kojoj pripadaju zasluge što su ugledni slikari i kipari iz BiH i Hrvatske 10 godina dolazili u Ljubuški, stvarali umjetnička djela koja su ostala kao dar i iznimno velika umjetnička vrijednost na ponos Ljubuškog.

Galić je objasnio da je zamisao o koloniji nastala kad su se nakon 40 godina sastali njegovi kolege kipari i slikari, koji su studirali u Sarajevu. Prve godine je pozvao kolege koji su s njim bili na studiju, a sljedeće tri godine i druge umjetnike. – Nakon četiri godine pozvao sam naivne kipare koji su radili u drvetu i kamenu, tako da je na Bijači ostao jedan spomenik s 10 radova u drvetu veličine 1,70 m, zatim jedan stećak s radovima koji je obrađen u kamenu visine 4 m i reljef “Križni put”. Nakon tih kipara jedne godine sam pozvan u Hlebine na njihovu koloniju, tamo sam radio jedan rad koji sam ostavio i njih sam pozvao da dođu kod nas. Dolazili su četiri godine ovdje i radili. Prošle godine kolonija nije mogla raditi, ne znam što je bilo, međutim, pozvali su me iz Istre da je prebacim tamo i to sam i učinio. Ona će se zadržati u Istri, ali može opet biti i ovdje – kaže Vinko Galić.

Za četiri godine slikari naivci iz Hlebina napravili su 70 slika, one su pohranjene u muzeju na Humcu, a na izložbi su postavljene 23 slike. Osim toga Vinko je financirao izradu 103 križa u drvetu, koje je radio samouki kipar Radojko Kraljević, i darovao ih humačkom muzeju.