Home Politika Operater ne odgovara na pitanja izaslanika Tomislava Martinovića

Operater ne odgovara na pitanja izaslanika Tomislava Martinovića

SHARE

Operator za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju nastavlja provoditi samovolju. Predmeti u kojima su vlasnici solarnih elektrana snage do 23 kW diskriminirani i kojima se proizvedena električna energija ne plaća sukladno zakonskim odredbama još uvijek nisu riješeni, piše Večernji list BiH. Zanimljivo je kako se radi uglavnom o ljudima iz Hercegovine te kako Operator nije ništa poduzeo glede toga unatoč jasnim upozorenjima kako radi protuzakonito. Odgovore o ovom problemu tražio je i predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federacije BiH Tomislav Martinović, ali još uvijek nije dobio nikakav odgovor.

– Već mjesec dana čekam da mi Operator odgovori na pitanja koja sam postavio. S razlogom se postavlja pitanje odgovara li ta institucija ikome ili je u cijelosti izvan sustava. Sigurno je kako ćemo ubuduće aktualizirati ovo pitanje te tražiti smjenu onih koji ne rade odgovorno svoj posao, a osobito ako još rade protuzakonito – rekao nam je jučer Martinović u telefonskom razgovoru. Dodao je i kako je upoznat s cijelim problemom te kako će od svih nadležnih institucija, resornog ministarstva, tražiti da se do detalja ispita kako to radi Operator za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju te radi li sukladno zakonu. – Prema informacijama kojima sada raspolažemo, mnoge procedure su rađene protivno zakonu i to se mora ispraviti. Ljudi u Hercegovini trpe veliku štetu jer se zakon nije poštivao. Zakon koji se odnosi na ovu oblast je rađen tako da se što veći broj kućanstava odluči izgraditi mini solarne elektrane , na ekološki način proizvoditi električnu energiju i još nešto zaraditi na tome. Ono što se dogodilo je sasvim suprotno tome.

Uglavnom su veliki dobili kvote, a sada i oni što nisu obvezni po zakonu ući u kvote, nego im se proizvedena električna energija mora plaćati po subvencioniranoj cijeni, ne mogu riješiti svoj status. Netko će morati objasniti što se dogodilo i zašto cijela priča ima sasvim drugi izgled nego je to bilo planirano kada smo usvajali ovaj zakon – zaključio je Martinović.Vlasnici mini solarnih elektrana koji imaju velike probleme zbog ponašanja Operatora najavili su sudske tužbe kako bi namirili svoja potraživanja i dobili ono što im zakonski pripada. Također, najavili su kako će podnijeti i kaznene prijave protiv odgovornih osoba u institucijama koje su ih dovele u ovu situaciju. Oni sada po kilovatsatu dobivaju 0,10 maraka umjesto 0,54 marke, a zbog ove razlike će im trebati čak 80 godina kako bi vratili svoju investiciju. Točnije, neće nikada vratiti uloženi novac.