Home Društvo Čapljina: Suhi siječanjski led donio je probleme i u vodoopskrbi

Čapljina: Suhi siječanjski led donio je probleme i u vodoopskrbi

SHARE

Među one koje je do maksimuma zaposlila suha i hladna zima spadaju i čapljinski komunalci. U najkritičnijem razdoblju sredinom siječnja telefoni su zvonili do usijanja, komunalci su radili i bolovali, zbog prehlada, a posljedice će se osjećati sve do ljeta.

Opisujući siječanjske nevolje, Slobodan Soče, rukovoditelj Službe održavanja vodovoda i kanalizacije JKP Čapljina, kaže: – Zbog niskih temperatura bilo je velikih problema na vodovodnom sustavu. Problemi su se najviše odnosili na napuknuća cijevi i stakla vodomjera na kućnim priključcima u vodomjernim oknima. U vodomjernim oknima dolazilo je do napuknuća i zaleđivanja priključnih cijevi, odnosno stvaranja ledenih čepova. Zbog ledenih čepova na vodovodnoj mreži imali smo prekida u vodoopskrbi i po desetak dana, najdulje u dijelu Dračeva. Zbog problema sa smrzavanjem tla dolazilo je do začepljivanja priključaka u višim zonama te pucanja, uglavnom na vodovodnim priključcima u naseljima Gabela Polje, Višići, Gnjilišta…

Većih intervencija na samoj vodovodnoj mrežinije bilo, jer je tlo bilo zamrznuto. Imali smo samo dvije, tri intervencije, uglavnom zbog starosti cijevi. U napuštenim kućama i vikendicama imali smo problema zbog velikog istjecanja vode, pa smo te ventile morali zatvarati. Istjecanja je bilo i na teret potrošača i JKP. S istjecanjem smo imali velikih problema i u Duhanskoj stanici, s tamošnjim unutarnjim instalacijama. Velika istjecanja vode uzrokovala su pražnjenje vodospreme, pa je u višim zonama nestajalo vode, posebno kritično bilo je 12. siječnja, kaže Soče i nastavlja:

– Godišnje imamo od 1000 do 1100 intervencija, u prosjeku 5 do 6 za vrijeme radnog dana. Sada smo imali oko 400 dojava, u najkritičnijim danima bilo ih je 50 do 60, znači 10 puta više. Da bismo sustav doveli u normalno stanje, 20-ak dana radili smo bez prekida svaki dan, a sanirali smo 90% kvarova. – Što je s preostalih deset posto? – Mi bismo i to mogli sanirati ovih dana, ali nema potrošača. To su kuće ljudi u inozemstvu, vikendice.

Čekamo dojavu kad dođu, prijave kvar, izmire dug prema JKP, pa ćemo i te kvarove otkloniti. Cijeli siječanj vodoinstalateri su bili su najtraženiji, najpopularniji.

Večernji list