Home Crna kronika Zbog niza krađa vozila, jutros uhićenja u Ljubuškom, Grudama, Mostaru…

Zbog niza krađa vozila, jutros uhićenja u Ljubuškom, Grudama, Mostaru…

SHARE

U jutros pokrenutoj velikoj policijskoj akciji koju su, u cilju suzbijanja krijumcarenja ukradenih vozila, sproveli pripadnici SIPA-e i MUP-a ZHŽ, te drugih županija, započela su uhićenja više osoba na području zapadne Hercegovine i Mostaru, kao ostalih dijelovima BiH, a kako neslužbeno doznaje Pogled.ba, među uhićenima su, između ostalih, Ferdo Vukoja iz Gruda i Goran Nižić iz Ljubuškog.
Oni su i ranije uhićivani zbog sumnje da su sudjelovali u krađi više desetina skupocjenih vozila, među kojima najviše BMW-a, čija je ukupna vrijednost mjeri na milijune maraka.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su realizirali operativnu akciju kodnog naziva „X“, usmjerenu protiv organiziranog kriminala.

U suradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i policijskim službenicima Granične policije BiH, MUP-a županije Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a Zapadno-hercegovačke županije, a po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužiteljstva BiH, izvršeni su pretresi objekata na deset lokacija i uhićeno devet osoba.

Uhićeni se sumnjiče da su počinila kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi sa kaznenim djelima neovlašten promet opojnim drogama, krijumčarenje, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i kaznenim djelom teška krađa, na način da su se kao pripadnici grupe za organizirani kriminal zajedno sa drugim njima poznatim osobama u razdoblju od 2013. do 2016. godine na području Bosne i Hercegovine, udružili radi činjenja kaznenih djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Upotrebom sofisticiranih alata i opreme, obijanjem i savladavanjem većih prepreka, na osobito opasan i drzak način, od vlasnika su oduzimana i prisvajana skupocjena putnička motorna vozila. Otuđena vozila su skrivana na različitim lokacijama na području Hercegovine, nakon čega su uz novčanu naknadu vraćana vlasnicima ili rastavljana u dijelove i prodavana na području BiH i R Hrvatske.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH će donijeti odluku o daljem statusu uhićenih.

Više informacija o rezultatima današnje akcije, javnosti će biti priopćeno naknadno.