Home Crna kronika BiH neće biti očišćena od mina do 2019. godine

BiH neće biti očišćena od mina do 2019. godine

SHARE

Bosna i Hercegovina neće biti očišćena od mina do 2019. godine, kako je to planirano, jer nema dovoljno novca za operacije humanitarnog deminiranja, poručeno je iz Centra za uklanjanje mina BH MAC, piše Dnevni avaz.

U BH MAC-u dodaju da se s tim problemom ne suočava samo BiH nego još desetak zemalja u svijetu, među njima i Hrvatska, koja je članica EU i ima sredstva. No, situacija u BiH je najteža.

– Do sada je tek polovično realizirana Strategija „BiH bez mina do 2019″. Toliko smo imali novca. Riječ je o oko 330 milijuna KM u sedmogodišnjem razdoblju, ali dosta je i nedostajalo. Država je bila dužna osigurati dodatnih oko 200 milijuna. U tome se nije uspjelo, zbog loše ekonomske situacije i drugih prioriteta. Nažalost, nijedne godine nisu izdvajana sredstva s namjenom za deminiranje niti je osiguran kredit – kazao je Tarik Serah, šef Odsjeka za upravljanje protuminskim akcijama.

Sada se nade ulažu u novi plan, pa bi, ako bude osigurano oko 350 milijuna KM, bilo realno da posljednja mina bude uklonjena do 2025. godine. Šerah zato napominje da je u tijeku izrada nove strategije koja će umanjiti troškove deminiranja.