Home Društvo Zabranu pušenja na radnim mjestima podržava 70 posto ispitanika u FBiH

Zabranu pušenja na radnim mjestima podržava 70 posto ispitanika u FBiH

SHARE

Više od 50 posto ispitanika u FBiH smatra da bi sveobuhvatan zakon o kontroli duhana doveo do značajnog poboljšanjakvalitete života, pokazalo je istraživanje koje je u okviru socioekonomske analize utjecaja predloženog federalnog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih proizvoda za pušenje uradila udruga “Progresivni razvoj organizacija i individua” (PROI) uz podršku Ekonomskog instituta u Sarajevu. Vlada Federacije BiH je 16. veljače utvrdila nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Ovoj odluci je doprinijela i kampanja “Smeta mi” koju je realizirala udruga PROI u okviru projekta “Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana”, a koji je financirala Europska unija. – Tijekom prve godine kampanje uspjeli smo doći do velikog broja građana i prikupiti podršku od njih. Sada je vrijeme da idemo korak dalje, izjavila je za Fenu Arijana Knežević, menadžerica za komunikacije udruge PROI. Podaci iz analize govore da je od 1310 ispitanika u FBiH 51% nepušača i 49% pušača. Rezultati kampanje govore i da su troškovi kućanstava veliki. U 50% kućanstava tjedno se ispuši više od sedam kutija cigareta. Oko 95,8 milijuna KM procijenjeni su mjesečni troškovi kućanstva za cigarete.

Godišnji prosječni troškovi kućanstava FBiH za kupnju cigareta iznose 1,150 milijardi KM. Vlada FBiH je utvrdila nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje radi zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, a ovaj zakon zabranjuje upotrebu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe. Za kršenje ili neprovedbu zakona predviđene su kazne od 250 do 15.000 maraka.

FENA