Home Društvo Novi biskup Hoser stao u obranu MEĐUGORJA: ‘Ne možete zanijekati plodove Međugorja’

Novi biskup Hoser stao u obranu MEĐUGORJA: ‘Ne možete zanijekati plodove Međugorja’

SHARE
Papa Franjo imenovao je prije nekog vremena svoga posebnog izaslanika za Međugorje, poljskog biskupa Henryka Hosera koji mora izučiti pastoralno pitanje.

 

Mnogima je ovo imenovanje poslužilo za kreiranje slike u kojoj papa Franjo vrši strogu kontrolu Međugorja. Povezano na njegove izjave u kojima upozorava kako – Marija nije poštar koji se javlja svaki dan, ovo imenovanje zakuhalo je situaciju te sve zanima kakvo mišljenje ima novi nadbiskup koji će papi prenijeti informaciju. On je svoje poglede o Međugorju već podijelio za talijansku La Fede Quotidiana 15. veljače i otkrio značajne informacije, vjernicima posebno važne, s obzirom na konstantne medijske napade Međugorja.

 

Nadbiskupa su upitali o glasinama da je papa Ivan Pavao II imao jake osjećaje za Međugorje koje je nazivao svojim utočištem. Hoser je odgovorio: “On je bio posvećen Djevici Mariji u cjelini, uključujući i onu u Međugorju.” Vatikan poljskog nadbiskupa u Međugorje šalje s ciljem dubljeg razumijevanja pastoralne situacije u Međugorju, kako bi se bolje razumjele potrebe samih vjernika koji koji tamo masovno hodočaste, a ne kako broji mediji žele prikazati, kako bi on istražio istinitost Međugorja, Od njega se, naime, očekuje predlaganje pastoralnih inicijativa u budućnosti.

 

“Ja ću se ograničiti na pastoralni nauk i stoga ne mogu odgovarati na pitanja o istinitosti Međugorja”, istaknuo je nadbiskup, i dodao da što se tiče plodova vjere, Međugorje se ne može zanijekati. “Plodovi vjere su po meni pozitivni. Pod plodove mislim na molitvu krunice, euharistijsko klanjanje, post i pokoru jer to sve potiče razvoj vjere. U Međugorju vidimo ljude koji se vraćaju sakramentima, vidimo obraćenja, promjene u načinu življenja, sudjelovanja u euharistijskom slavlju, ispovijedi, ozdravljenja i to se sve događa u Međugorju. To ne možemo zanijekati niti ignorirati pastoralno.”

 

On procjenjuje da više od 2 milijuna hodočasnika posjetiti Međugorje svake godine i govori: “to nešto znači za Crkvu.” Braneći se od novinara dodao je da se ne može baviti teološkim aspektima i pojavama u Međugorju koje su predmet Papinske komisije. “Ja mogu djelovati samo pastoralno”. Nadbiskup je završio razgovor rekavši: “Ja vjerujem u Djevicu Mariju, vjerujem u sve njezine manifestacije.”

 

Nije jasno zašto se neki drugi biskupi (mostarski) bave poslom za koji je zaslužena Papinska komisija te time niječu očite plodove vjere koji se ne mogu samo tako – poništiti, ako to sam papin izaslanik ne želi činiti!

 

Dnevno.hr