Home Društvo Ovih se dana protiv Hrvata podižu prijave zbog zločina na Kupresu

Ovih se dana protiv Hrvata podižu prijave zbog zločina na Kupresu

SHARE

Hrvatski povjesničar i general Ivo Lučić izjavio je sinoć u emisiji Otvoreno kako ovih dana tužiteljstva u Republici Srpskoj podižu kaznene prijave protiv Hrvata zbog zločina na području Kupresa.

– Prijave se podižu protiv Hrvata po isključivo zapovjednoj, gotovo objektivnoj odgovornosti i to na način da se visoke hrvatske dužnosnike stavlja na prvo mjesto, iako nisu imali konkretnog utjecaja na situaciju na terenu ili na kaznena djela – kazao je Lučić koji nije želio otkriti izvor ovih informacija, već je samo kazao kako će se o tome više znati u medijima ovih dana.

Podizanje ovakvih kaznenih prijava od strane tužiteljstava u RS-u ocijenio je političkom zloupotrebom institucija.

Državna tajnica u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, koja je također gostovala u emisiji Hrvatske televizije, nije mogla potvrditi informaciju o kaznenim prijavama za zločine u Kupresu, ali je kazala kako tim u hrvatskoj Vladi radi na tome.

– Problem kod optužnica jeste što postoje dva kaznena zakona u BiH. Po jednom, blažem kaznenom zakonu, vode se postupci protiv jednog naroda, a po drugom, strožijem kaznenom zakonu, vode se postupci protiv Hrvata i nekih drugih naroda – kazala je Pejčinović-Burić.