Home Gospodarstvo Prvi sastanak proizvođača smilja: Glavne teme bile zaštita otkupne cijene smilja i...

Prvi sastanak proizvođača smilja: Glavne teme bile zaštita otkupne cijene smilja i brendiranje

SHARE

Pokretanje inicijative oko brendiranja i zaštite cijene eteričnog ulja od smilja, samim time i zaštititi otkupnu cijenu svježe mase biljke, je bila glavna točka dnevnog reda.

U organizaciji P/G Komore FBiH,  u Mostaru, 27. veljače 2017. godine, održan je prvi radni sastanak Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

Cilj radnog sastanka je bio napraviti statističke podatke svih proizvođača smilja, kako već podignutih nasada, tako i planiranih plantaža, radi postizanja sinergije između planske proizvodnje i kapaciteta za preradu.

Pokretanje inicijative oko brendiranja i zaštite cijene eteričnog ulja od smilja, samim time i zaštititi otkupnu cijenu svježe mase biljke, je bila glavna točka dnevnog reda.

U skladu sa ovom točkom ponuđen je Model suradnje između destilerija eteričnih ulja i poljoprivrednih proizvođača u preradi svježe mase smilja. Prednosti takvog modela suradnje između domaćih destilerija i poljoprivrednih proizvođača su sljedeće:

• Zaštita cijene  od 2,50KM/kg za kg svježe mase , a samim time i isplativost plantažne proizvodnje smilja te njena neupitna budućnost;
• Onemogućiti nekorektne proizvođače (oni koji ne poštuju sljedivost proizvodnje i prerade) da utječu na tržište;
• Zaštita kvalitete proizvoda koji je osnovna pretpostavka za brendiranje hercegovačkog eteričnog ulja od smilja;
• Postizanje neophodne sinergije između destilerija i poljoprivrednih proizvođača u cilju unaprijeđenja poljoprivredne proizvodnje, kvalitete, zaštita cijena itd.
• Smanjenje rizika u lancu proizvodnje i osiguravanje dostupnosti otkupa eteričnog ulja po zaštitnoj cijeni tijekom cijele godine.

Članovi Grupacije su informirani oko ideje o formiranju Baze esencijalnih ulja na području Hercegovine, te o organiziranju Info dana aromatičnog i ljekovitog bilja, koji će se održati u lipnju 2017.god.

Na kraju sastanka je također zaključeno da se uputi zahtjev federalnom Ministru poljoprivrede, da u Program novčanih podrški obvezno uključi i kapitalna ulaganja u ruralni razvoj, konkretno za podizanje nasada  smilja, nabavka destilerija, rekultivacija i okrupnjavanja zemljišnih kompleksa, priopćeno je iz Gospodarske komore FBiH.

Dnevnik.ba