Home Društvo Korizma Frame Hercegovina – Mladi, vjera i razlučivanje zvanja

Korizma Frame Hercegovina – Mladi, vjera i razlučivanje zvanja

SHARE

Papa Franjo uputio je 13. siječnja jedno pismo mladima iz cijeloga svijeta.

Ako kojim slučajem niste upratili, nakon čitanja uvodnih riječi toga pisma bit će vam puno toga jasnije: Predragi mladi, s radošću u srcu navješćujem vam da će se u listopadu 2018. g. održati Biskupska sinoda na temu: „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja.“ Želio sam da upravo vi budete u središtu pozornosti jer vas posebno nosim na srcu.
Nakon Sinode o novoj evangelizaciji i dviju sinoda posvećenima obitelji, na red su došli mladi. Uz Papino pismo, objavljen je i pripremni dokument koji bi mladima trebao poslužiti kao kompas na ovom putu njihove priprave za sinodu. U tom dokumentu jasno se može iščitati što se misli pod pojmom razlučivanje zvanja. Ono se sastoji u pozivu na ljubav što se ostvaruje preko onih životnih izbora koji se tiču temeljnih životnih staleža – braka, svećeništva i redovništva – kao i zvanja što se očituju u načinima društvenog i političkog djelovanja, načina života općenito, upravljanja vremenom i novcem, itd. Cilj razlučivanja zvanja bila bi preobrazba svih ovih stvarnosti u svjetlu vjere, kako bismo iskoračili prema punini radosti na koju smo svi pozvani. Papa nas, stoga, u svom pismu poziva na slušanje glasa Božjega koji dahom Duha Svetoga odzvanja u vašim srcima. Što je Bog želio reći Abrahamu pozivajući ga na „izlazak“? Zasigurno ne da bi pobjegao od svojih i od svijeta. Radilo se, naprotiv, o snažnom pozivu, zbog kojeg treba ostaviti sve i otići u jednu novu zemlju. Koja je za nas danas ta nova zemlja, ako ne jedno pravednije i bratskije društvo za kojim u dubini duše čeznete i koje želite izgraditi sve do periferija svijeta?


Želim vas također podsjetiti na Isusove riječi što ih je jednom uputio učenicima nakon što su ga upitali: „Učitelju, gdje stanuješ?“. On im odgovori: „Dođite i vidite“ (Iv 1, 38-39). Isus je i u vas upro svoj pogled pozivajući vas da mu krenete ususret. Predragi mladi, jeste li se već susreli s tim pogledom? Jeste li čuli taj glas? Jeste li osjetili taj poticaj koji vas zove na put? Siguran sam da, premda se čini kako zaglušujuća buka vlada svijetom, ovaj poziv nastavlja odzvanjati u vašoj duši otvarajući ju punini radosti. To će biti moguće u onoj mjeri u kojoj, također uz pomoć dobroga stručnoga vodstva, uzmognete krenuti na put razlučivanja kako bi otkrili Božji naum u vašem životu. I onda kada vam je isti život označen nestalnostima i padovima, Bog, bogat milosrđem, pruža vam ruku kojom vas podiže.

Netko bi mogao pomisliti da će tek jedna skupina odabranih na sinodi pričati o mladima, bez da mlade itko išta pita. No, papa Franjo u svom pismu nastavlja:

Bolji svijet se gradi zahvaljujući i vama, vašoj volji za promjenama i vašoj dobrohotnosti. Ne bojte se slušati Duha Svetoga koji vas potiče na odvažne izbore, ne oklijevajte kada savjest od vas traži i rizik u nasljedovanju Učitelja. I Crkva želi čuti vaš glas, vašu osjetljivost, vašu vjeru; čak i vaše sumnje i vaše kritike. Neka se čuje vaš vapaj, neka odjekne u vašim zajednicama kako bi dopro i do pastira! Sveti Benedikt preporučivao je opatima posavjetovati se i s mladima prije svake važne odluke, jer „često upravo najmlađemu Gospodin objavljuje bolje rješenje“ (Pravilo sv. Benedikta, III., 3). Na koji način će se ovaj glas mladih čuti? U spomenutom pripremnom dokumentu nalazi se i jedan upitnik, na koji su mladi u dobi između 16 i 29 godina pozvani odgovoriti. Vjerujem da se sada u mnogima rađa pitanje kako i kome poslati odgovore. O načinima sudjelovanja u pripremi za sinodu zasigurno će se za sebe očitovati svako crkveno tijelo kojemu je spomenuti dokument upućen. I naša franjevačka obitelj pozvana je dati svoj doprinos u ovoj pripremi.
FRAMA Hercegovina rado se odazvala Papinom pozivu. Ovom prigodom naš duhovni asistent, fra Antonio Šakota, zajedno s dvoje framaša iz Mostara, Mariom Rajičem i Andreom Jurić, priredio je jednu knjižicu. Ona počinje Papinim pismom kako bi se framaši već na početku upoznali s onim što ih u narednom razdoblju čeka, a završava upitnikom na kojeg su pozvani odgovoriti do 1. lipnja, kako bi se sav materijal sabrao, uredio i poslao u franjevačku generalnu kuriju do 1. rujna. Znajući da svemu u životu treba pristupiti s prethodnom pripremom, središnji dio knjižice ispunjen je molitvom. Naš duhovni asistent sastavio je molitvu sv. Ivanu, apostolu i evanđelistu, ljubljenom učeniku, koji je vrlo mlad odlučio svoju mladost posvetiti Kristu. Sama molitva sastoji se od 6 razmatranja, s biblijskim odlomcima u kojemu se spominje apostol Ivan i prigodnim meditacijama. Budući da je od Čiste srijede do Velike subote 46 dana, a FRAMA u Hercegovini 23, svako će mjesno bratstvo u korizmi na sebe uzeti dva dana ispunjajući ih molitvom kako bismo u ovogodišnjem korizmenom hodu tražili od Boga snagu i mudrost, a od sv. Ivana zagovor i zaštitu, na putu koji nam predstoji.
Dragi framaši, želimo vam blagoslovljen i radostan ovaj korizmeni hod koji započinjemo, kako bismo po zagovoru sv. Ivana smogli snage hrabro zakoračiti putem evanđelja i otvoreni poticajima Duha Božjega odgovoriti na Kristov poziv u svom životu.
Frama Hercegovina