Home Šport On je najveća ikona HNL-a: Stjepan Spajić i njegove najbolje izjave! “Pušing...

On je najveća ikona HNL-a: Stjepan Spajić i njegove najbolje izjave! “Pušing rođo…”

SHARE

Stjepan Spajić bio je vrlo uspješni poduzetnik i legendarni predsjednik nogometnog kluba Hrvatski Dragovoljac. Bio je jako vezan uz svoj klub, u čijim je prostorijama proveo mnoge radne i neradne dane, a ondje je i preminuo od zatajenja rada srca.

Stjepan “rođo” Spajić nedostaje svima!

Pokojni Stjepan Spajić zvani Spajki, koji je svojedobno cijeli narod nasmijavao i uveseljavao svojim karizmatičnim te legendarnim izjavama i bio utjelovljenje našeg narodnog čovjeka, rođen je 7. travnja 1952. godine u slavonskim Divoševcima, gdje je završio osnovnu školu. 1994. godine dolazi u Zagreb, gdje postaje vrlo blizak s predsjednikom Tuđmanom. Mnogi ne znaju kako je Spajić bio među osnivačima HDZ-a.

Karizmatični Spajki sudjelovao je u Domovinskom ratu, a nakon rata je i dalje radio u Hrvatskoj vojsci. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, a umirovljen je 1998. s činom brigadira.

Njegov poseban lik ostao je zapamćen po svojim medijskim nastupima, kritikama prema svima i svemu, britkom jeziku, priči o bubregu i svom karizmatičnom djelovanju u nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac. “E moj Rođo …”, najčešća je verzija s kojom je, pokojni Spajki, započinjao gotovo svaku svoju rečenicu. Izlizana fraza priskrbila mu je i nadimak…

1. Od malih sam nogu navijao za Dinamo. Išao sam i pješice na gostovanja.

2. Na utakmicu s Partizanom u Beogradu išao sam sa zagrebačkim tablicama. Meni ne skidaju tablice na granici. Čekala me policija i do Beograda su me pratila dvoja policijska kola s upaljenim rotacijskim svjetlima. A na stadionu su me vozili u Mercedesu, dok su se ostala naša gospoda gurala u autobous. Oni preko dobro znaju tko sam ja…

3. Sagradit ću stadion na vodi, koji će se pomicati. Ne znam samo gdje i sa čijim novcem. Po ljeti će nas voda lijepo hladiti. Ali nemoj to pisati, netko će mi ukrasti ideju.

4. Možemo mi igrati i u Županji ako treba. Koliko nas tjeraju, doći ćemo i do Srbije. Postat ćemo Srbi… Nemam pojma o ničemu. Otupavio sam. Osnovat ću novi klub i nazvati ga NK Tupavko.

5. Najbolje bi bilo da izvlačimo kuglice kako bismo saznali tko je osvojio od drugog do 12. mjesta. Zna se tko treba biti prvi.

6. Što se jede kod vas, gospodine Spajiću? Kobasice. Sada si me, rođo, zajebo, jer mi se zbog ovog našeg razgovora sve ohladilo. Što je specijalitet vašeg lokala? Grah! Koliko on košta? Čitava porcija s kobasicama, zapada 15 kuna! To je super! E, a kruh džabe dobiješ, rođo. Ovi gladni mi pola štruce pojedu. A neka jedu ljudi….

7. Vasilj i Bazina su škartirani, jer su Hercegovci! I Ardiles mrzi Hercegovce!

8. Što može Hrvatski dragovoljac? Ništa! Mogu “lajati” kad me uhvatite na krivoj nozi i nadrljati.

9. Rekli ste da Dragovoljac neće biti više etnički čist? Da ne štetimo međunarodnu ugledu Hrvatske, kupit ćemo dva “cvjetića”. Dva “liljana”. Jer nedavno je neki ambasador rekao da smo mi fašistički klub.

10. Neki me zovu “lajavcem”? Tko to kaže? Što sam to izlaj’o, pa nisam ja pas. Psi laju… a karavane prolaze. To kod njih tako ide.

11. Ne mogu više, rođo. Puknuo sam. Pogledaj mi glavu… Ma, vidjet ćete kad jednog dana u klub stigne pravo pojačanje. Na primjer Nijemac. Kad ja dovedem Švabu…

12. U mom klubu neće igrati ni Srbi ni pederi a crnci mogu jedino ako su katolici.

13. Kad izađem iz uprave Dragovoljca osnovat ću novi klub a zvat će se U-Dragovoljac. Pa šta onda? Koliko ja znam slovo je u abecedi.

14. Znam di je Ante Gotovina ali neću reči i želim mu sreću u bijegu. Nikada se rođo moj on neće predati!! pi**a tko izda!!

15. A tko zna? možda i nisu svi Hrvati u Dragovoljcu. Trebao bi izvršiti pregled dok se budu tuširali

16. Najvijam za Hrvatski Dragovoljac, a prvu ligu ne poštujem jer smo izbačeni. To je prva ljiga a ne prva liga!

17. Ceca Ražnatović je naizgled dobra, maznuo bi je iz osvete, Arkan bi se u grobu okrenuo.