Home Gospodarstvo Kapitalist s ljudskim licem: ‘Svo bogatstvo darujem, želim biti slobodan!’

Kapitalist s ljudskim licem: ‘Svo bogatstvo darujem, želim biti slobodan!’

SHARE

Djeca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da im roditelji osiguraju doživotno blagostanje, riječi su kojima je Werner objasnio svoju neobičnu odluku
Maloprodajni njemački trgovački lanac dm po mnogočemu je drugačiji od današnjih liberalno kapitalističkih kompanija: plaće blagajnica veće su nego u ostalim sličnim kompanijama, uposleni primaju 14 plaća a četiri puta godišnje dobiju poklon-pakete s proizvodima drogerie markta (dm), piše hrvatski Jutarnji list.

I baš kada se činilo da je kompanija dosegla plafon u provođenju “kapitalizma s ljudskim licem”, svijet je ostao zaprepašten novom viješću: Götz Werner, vlasnik dm-a, odrekao se bogatstva i cjelokupan udio u vlasništvu poklonio jednoj dobrotvornoj fondaciji!

Time je potvrđeno ono što su mnogi koji ga znaju govorili – Götz Werner je vrlo neobičan čovjek pa nije čudno što je i njegova kompanija takva.
On sam potvrdio je riječima: “Nije sramota postati bogat, ali sramota je bogat umrijeti”.

Uspješni i u recesiji

Inzistiranjem na više nego pristojnim plaćama i radničkim pravima za sve svoje zaposlenike, a sada i odricanjem od bogatstva, Werner je dokazao da su kompanije sa zadovoljnim zaposlenicima uspješnije. dm je, naime, jedna od rijetkih kompanija kojoj se prihodi u recesiji nisu smanjili, nego čak povećali.