Home Društvo Zlatan Mijo Jelić: Pomagali smo susjede muslimane hranom i oružjem, a oni...

Zlatan Mijo Jelić: Pomagali smo susjede muslimane hranom i oružjem, a oni su to oružje uperili protiv nas

SHARE

Dvadesetak godina je trebalo proći od ratnih zbivanja u BiH da bi otpočeo progon hrvatskih zapovjednika, heroja i domoljuba na najvišim razinama zapovijedanja u vojnim strukturama HVO-a. Dugo su čekali i pomno isplanirali kako podići optužbe protiv onih koji su branili svoj narod ali i BiH. Prva takva optužba u kojoj Tužiteljstvo BiH optužuje generala HV-a i HVO-a Zlatana Miju Jelića je dosta prešutno prošla u hrvatskim političkim krugovima ove zemlje što je dalo dodatnog poticaja da vrlo brzo zatim Tužiteljstvo podigne novu optužnicu protiv još jednog hrvatskog generala koji je branio Posavinu i koridor. Đuro Matuzović i pripadnici HVO-a iz Orašja su spektakularno uhićeni i odvedeni u pritvor zbog navodnog ratnog zločina koji se istraživao preko dvadeset godina da bi došao povoljan trenutak za njihovo lišavanje slobode. Ova uhićenja su uzburkala hrvatsku javnost i Vladu RH koja je dizala glas ukazujući da je nedopustivo progoniti hrvatske generale te ih uhićivati na sramotan način. U BiH ponovno hrvatska šutnja što svakako ohrabruje nalogodavce da krenu sa još nekim uhićenjima visokih hrvatskih časnika i generala. Ovaj put spominje se general Glasnović također omiljeni hrvatski vojskovođa koji je branio Kupres. Ako je suditi po dosadašnjem načinu donošenja i podizanja optužnica sve je jasno, ta dobro poznata hrvatska šutnja i dalje pogoduje Tužiteljstvu da nastavi sa progonom hrvatskih generala…

Kako Hrvati iz Lijepe naše reagiraju na progon hrvatskih generala u BiH mogli smo doznati večeras u Imotskom gdje je ekipa ABCportala pratila tribinu generala Zlatana Mije Jelića koji je u prepunoj dvorani imotskog kina okupljenim braniteljima govori o problemima podizanja optužnica protiv pripadnika HVO-a te samom trenutnom stanju u BiH

”Problem je u tome što je pravosuđe Bosne i Hercegovine uzelo praksu da se hrvatskim braniteljima sudi po jednom,a pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine po drugom zakonu. Hrvatskim braniteljima i generalima sudi se po zakonu iz 2003. godine,a muslimanima po zakonu koji je vrijedio još za vrijeme bivše države Jugoslavije. Bez obzira što je međunarodni sud u Strsbourgu u više navrata donio presude i naložio Bosni i Hercegovini da se svima sudi po onom zakonu kada je djelo počinjeno,to se u toj državi ne sprovodi. Dakako da je zakon po kojima se sudi njima je daleko povoljniji. Pravosuđe BIH po tome vrši aparthejd nad Hrvatima. Dragi prijatelji to nije ni čudo,ako znamo da od 53 suca u Bosni i Hercegovini samo su četiri Hrvata,a u Tužiteljstvu od njih 39,samo su dva Hrvata, istaknuo je general HV i HVO-a Zlatan Mijo Jelić na tribini u Imotskom.

”Mi osuđujemo slučaj Ahmića i to smo uvijek govorili,ali nema mjesta s hrvatskim življem u Bosni I hercegovini a da se tamo nije počinio pokolj civila i pripadnika HVO-a od strane pripadnika Armije Bosne i Hercegovine. Stoga više nećemo šutjeti,iako nam govore da je bolje za nas da šutimo. Istina se treba znati i činjenica da je hrvatski živalj, pripadnici HVO-a iako su u počecima rata pomagali svoje susjede muslimane i hranom i oružjem,to oružje uperili protiv nas”, rekao je Mijo Jelić.

Na žalost došlo je vrijeme da niti jedan hrvatski časnik više nije siguran u BiH a najveći heroji Domovinskog rata poput generala Gotovine nisu sigurni doći u posjet svojim sunarodnjacima i suborcima u BiH. Hrvatska vlada ulaže određene napore kako bi zaustavila progone hrvatskih branitelja u BiH dok politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH ove probleme guraju pod tepih. Njima su puno važniji zakoni o kladionicama, čulo se na ovoj tribini na kojoj je uz generala Jelića bio i Željko Šiljeg također general HVO-a.

Legendarni imotski bojovnici koji su sudjelovali u obrani cijele Dalmacije ali i drugih hrvatskih krajeva te kroz 4. gardijsku brigadu i dijelova Hercegovine pomno su pratili izlaganje generala Jelića i Šiljega te svojim dolaskom dali podršku generalu Miji Jeliću ali i pokazali veliki interes za sunarodnjake u BiH.