Home Auto Ako zabunom ulijete pogrešno gorivo evo što vam je činiti da ne...

Ako zabunom ulijete pogrešno gorivo evo što vam je činiti da ne pogoršate situaciju i dodatno povećate trošak

SHARE

Danas, kada živimo tristo na sat, kada se svakodnevno utrkujemo s vremenom i obavezama, u svakodnevnoj žurbi i strci vozačima se vrlo lako može dogoditi da umjesto benzina u spremnik automobila utoče dizel ili da dizelsko gorivo “zamijene” eurosuperom.

I tada u pravilu nastaju pravi problemi za vlasnika automobila. Jer ne samo što će automobil vrlo brzo stati, pa će to vlasnika u prvom trenutku stajati gomilu živaca, nego će u nastavku priče to osjetiti i na vlastitom džepu.

Naime, u slučaju točenja pogrešnog goriva nema druge nego zaustaviti automobil, ako uopće krene, te nazvati vučnu službu koja će vozilo odvući u ovlašteni servis na “ispumpavanje” spremnika i daljnje “pretrage” kako bi se ustanovila veličina kvara.

Ako čovjek na vrijeme primijeti pogrešku, odnosno ako odmah prekine točenje i ne ulije više od pet posto pogrešnog goriva, nikakve štete neće biti, doznajemo u jednom splitskom autoservisu. Dovoljno je napuniti što više “pravog” goriva, po mogućnosti do vrha spremnika, i ta mala količina izgubit će se u masi.

Bez obzira na to je li riječ o benzinu ili dizelskom gorivu, procedura je ista. U 90 posto slučajeva događa se da se u spremnik automobila s dizelskim motorom utoči benzin. Ako je vozač, shvativši što je napravio, odustao od paljenja motora, gorivo neće doći do sustava za ubrizgavanje pa je i procedura jednostavnija.

Pražnjenje slobodnim padom Doduše, ne može se izbjeći poziv vučnoj službi koja će doći po automobil. U servisu, s obzirom na to da gorivo nije dospjelo do šprica, dovoljno je slobodnim padom ispustiti natočeno gorivo i to je sve. Potom se nalije pravo gorivo, te nema nikakvih posljedica za motor, kao ni ekstra troškova.

U slučaju da se umjesto dizela utoči benzin, a vozač nije na vrijeme primijetio pogrešku, automobil će upaliti i u pravilu prijeći možda stotinjak metara, te se nakon toga ugasiti, uz napomenu da je daljnja vožnjanemoguća. Nakon što vučna služba doveze auto u servis, također slijedi pražnjenje spremnika i obavezna zamjena filtra nafte.

Uz to ide blago propuhivanje cjevovoda, te ulijevanje pet do deset litara dizelskoga goriva. Nakon paljenja agregata automobil mora raditi deset do dvadeset minuta da izgore sve čestice koje su se nakupile u špricama ili diznama. U vrlo rijetkim slučajevima može doći do začepljenja dizni kod common-rail dizelaša, koje su u pravilu vrlo skupe i svaka košta 2000 kuna.

Iznimno može stradati i katalizator, ali samo ako netko uporno, gotovo do iznemoglosti, pokušava upaliti motor. Benzin umjesto dizela U praksi su puno rjeđi slučajevi kad se umjesto benzina u spremnik ulije dizelsko gorivo. Postupak je isti kao i s dizelašima.

Automobil može čak i raditi, jako dimiti i ne primati gas, a u konačnici vožnja je nemoguća i jedino je rješenje vučna služba i odlazak u servis. Tada je obavezna zamjena filtra goriva. Istodobno, može se dogoditi da se onečiste ili začepe sve dizne, koje se teoretski mogu očistiti u specijaliziranim servisima.

U praksi ih je najbolje zamijeniti novima, ali to košta. S obzirom na to da je dizel gušći i “masniji” od benzina, češće dolazi do onečišćenja i začepljenja dizni, a i cjevovod se teže čisti. Stoga motor nakon pročišćavanja mora najmanje pola sata raditi u mjestu kako bi počeo normalno raditi.

Dizel i eurodizel

Dizel koriste isključivo automobili koji imaju atmosferske dizelske agregate, odnosno starija vozila. Istodobno, eurodizel koriste noviji automobili koji imaju common-rail sustav izravnog ubrizgavanja goriva ili pumpu/brizgaljku. Obični dizel zbog nečistoća smanjuje radni vijek novijih motora.

Od jednog točenja dizela umjesto eurodizela ne bi trebalo biti nikakve štete. Međutim, dugoročno korištenje običnog dizela može dovesti i do uništenja visokotlačne pumpe goriva (u narodu poznatija kao Bosch pumpa), kao i svih dizni za ubrizgavanje.

Minimalni trošak 1000 kuna

Minimalni trošak pogrešnog točenja goriva stajat će vlasnika između 1000 i 1500 kuna. Naime, prema cjeniku HAK-a, prijevoz neispravnog automobila na gradskom području plaća se oko 350 kuna (ako se ne posjeduje iskaznica HAK-a). Tome treba pridodati iznos od oko 400 kuna pogrešno utočenog goriva.

U servisu filtar goriva, ovisno o vrsti i vrijednosti automobila, košta između 100 i 700 kuna. Uz to, sam posao oko pražnjenja spremnika goriva naplaćuje se između 200 i 400 kuna. Kad se sve to zbroji, minimalni je trošak oko 1000 kuna, naravno uz napomenu da ste imali sreće pa nije trebalo mijenjati dizne.

Slobodna Dalmacija