Home Društvo Nema kazne za prekoračenje brzine kretanja do 10 km na sat, mogućnost...

Nema kazne za prekoračenje brzine kretanja do 10 km na sat, mogućnost plaćanja pola cijene kazne

SHARE

Građani BiH pomalo se navikavaju na novi režim u prometu i rigoroznije kazne, nakon što je izmijenjen Zakon o osnovama sigurnosti prometa.

S obzirom da je i portal Grude.com posljednjih dana itekako pratio ovu problematiku i osluškivao puls vozača s jedne strane i policije kojoj je cilj provođenje zakona s druge strane, kontaktirali smo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, gdje su nam objasnili nova pravila. Između ostalih, nema kazne ako se prekorači brzina do 10 kilometara na sat, a svaka kazna koja se plati u razdoblju od osam dana, omogućuje plaćanje polovine kazne.

– Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini ne propisuje prekršajne odredbe za prekoračenje brzine kretanja do 10 kilometara na sat. Sankcioniranje se provodi za prekoračenja iznad 10 km/h od dozvoljene brzine, i to od 10 do 20, od 20 do 30, i preko 30 km/h od dozvoljene. Ako vozač prekorači brzinu kretanja za više od 30km/h od dozvoljene izreći će mu se novčana kazna od 400 KM, a vozaču uz kaznu će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca i dva kaznena boda, ističu za portal Grude.com u državnom Ministarstvu prometa i komunikacija.

Istaknuli su da i dalje, prema zakonima o prekršajima koji su na snazi u BiH, ako se novčana kazna plati u roku od osam dana, plaća se pola iznosa.

S obzirom da je u ZHŽ-u bilo pritužbi vozača na nedovoljan broj prometnih znakova i ograničenja brzine, a prevelik broj radarskih kontrola, u ministarstvu su nam rekli da je za njih nadležno ministarstvo u ZHŽ-u. – Prometni znakovi postavljaju se u skladu s projektom prometne signalizacije. Ova oblast je u nadležnosti upravljača puta za konkretnu dionicu, rečeno je.

Što se tiče ispravaka prometnih znakova i povećanja brzine, rečeno nam je da korekcija prometne signalizacije isključivo ovisi od upravljača puta, odnosno od elaborata koji se radi za svaku dionicu, što je također u nadležnosti organa za promet u ovisnosti od vrste i kategorije puta.

Grude.com