Home Gospodarstvo FOTO: SARAJEVO TOWER koštati će 100 milijuna maraka, a imati će 400...

FOTO: SARAJEVO TOWER koštati će 100 milijuna maraka, a imati će 400 stanova

SHARE

Objekt će biti sagrađen na atraktivnoj lokaciji u Kolodvorskoj ulici (u blizini Hitne pomoći u općini Novo Sarajevo) a kao investitori pojavljuju se dvije tvrtke – Smart Invest d.o.o. iza koje stoji kapital Kuvajta i građevinska tvrtka Ans Drive Sarajevo u vlasništvu građevinskog poduzetnika Alije Gadža.

S više od tri godine zakašnjenja počinje izgradnja najveće stambene zgrade u BiH – Sarajevo Towera. Riješeni su svi imovinsko-pravni sporovi i arhitektonsko rješenje Dušana Jovanovića, vlasnika sarajevskog biroa ”Argentaria”, napokon će postati stvarnost.

Slikovni rezultat za Kompleks Sarajevo Tower
Kompleks Sarajevo Tower prostirat će se na oko 70.000 četvornih metara poslovnog i dominantno stambenog prostora, a objekat će imati 30 katova (-3+P+26). U podzemne tri etaže biti će smješteno oko 600 garažnih mjesta, zajedničke prostorije (podstanica, sprinkler stanica, ostave i sl.). Poslovni prostori su na prizemlju do drugog kata i zauzimati će površinu od 10.000 m2. U okviru dijela namijenjenog za poslovne prostore planiran je i tržni centar, vrtić, tri salona, zubarska ordinacija…

Stambeni dio sadržavati će više od 400 stambenih jedinica, pri čemu će kupci imati mogućnost da oblikuju unutarnji raspored prostorija prema vlastitim potrebama i mogućnost da biraju materijal za finalnu ugradnju.
Slikovni rezultat za Kompleks Sarajevo Tower
Na vijest da sarajevska građevinska tvrtka ANS Drive u suradnji s partnerom iz Kuvajta počinje izgradnju najvećeg stambeno-poslovnog objekta u Sarajevu, mnogi su skeptično zavrtili glavom. Tržište nekretnina u cijeloj BiH, pa i u glavnom gradu države, nakon drastičnog pada 2009. godine još se nije oporavilo, ponuda je daleko iznad potražnje a cijene se već godinama drže na rekordno niskoj razini.

Pa ipak, ANS Drive i kuvajtski investitor Smart Invest spremni su u stanogradnju investirati vrtoglavih 100 milijuna KM, što je zapravo najveća pojedinačna investicija u takvu vrstu objekata nakon rata u cijeloj BiH.

Suprotno većinskom mišljenju da je tržište stanova u glavnom gradu BiH uveliko zasićeno i da su nekretnine potcijenjene, arhitekt projekta „Sarajevo Tower“ Dušan Jovanović, vlasnik studija Argentaria, tvrdi suprotno. Jovanović je uvjeren da na tržištu još ima dovoljno prostora, ali za kvalitetne građevinske projekte namijenjene za poznati segment kupaca.

„Cijene nekretnina su pale u posljednjih pet godina, ali najviše su pale cijene nekvalitetnim nekretninama, na lošim lokacijama, dok su cijene kvalitetnih nekretnina i dalje stabilne“, kaže Jovanović za “Slobodnu Bosnu”, a kao dokaz za ovu tvrdnju navodi relativni svjež primjer iz vlastitog iskustva.

Prije nekoliko godine ANS Drive je dovršio izgradnju stambene zgrade na Dolac Malti u Sarajevu s oko 170 stanova, koju je također projektirao Jovanovićev studio „Argentaria“, pri čemu je 80 posto stanova prodano još tijekom izgradnje!

„Kada je izgradnja završena, već su svi stanovi bili prodani a, sudeći po interesu kupaca, mogli smo ih prodati još toliko. Tržište je vrlo pozitivno reagiralo na našu ponudu i to nas je ohrabrilo da nastavimo istim smjerom“, kazao je Jovanović za „Slobodnu Bosnu“
Slikovni rezultat za Kompleks Sarajevo Tower
Nova stambeno-poslovna zgrada „Sarajevo Tower“ naslanjati će se na pozitivna iskustva projekta „Malta“. Direktor građevinske firme ANS Drive Asmir Dževlan za Slobodnu Bosnu otkriva „tajnu“ poslovnog uspjeha s izgradnjom i prodajom nekretnina.

„Tri su presudna faktora za uspješan projekat: kvalitetna izgradnja, dobra lokacija i realne cijene. Mi smo u zgradi ‘Malta’ doslovno svaki stan prilagodili željama kupaca: pomjerali smo pregradne zidove preme njihovim željama, mijenjali raspored i lokaciju prostorija, od trosobnog stana pravili smo dvosobni s većim prostorijama… Kupci imaju različite želje, navike, potrebe i logično je da mi stanove prilagođavamo kupcima a ne da se kupci prilagođavaju stanovima“, kaže Dževlan, napominjući da kupci stanova naročito obraćaju pozornost na izbor lokacije (udaljenost objekta od gradskog prijevoza) te na parking prostor. U zgradi „Malta“ za svaki stan osigurano je parking mjesto u podzemnim garažama, te dodatnih pedesetak parking mjesta za goste.

Identičan model primijenit će se i kod izgradnje „Sarajevo Towera“.

Slikovni rezultat za Kompleks Sarajevo Tower

(Izvor: Slobodna Bosna)