Home Nekategorizirano Nedjeljom u 2: Hercegovac Jure Zovko kod Stankovića govori zašto Tita smatra...

Nedjeljom u 2: Hercegovac Jure Zovko kod Stankovića govori zašto Tita smatra zločincem

SHARE

Kolumnist dnevno.hr-a ovotjedni je gost emisije Nedjeljom u dva. Naime, profesor i filozof Jure Zovko koji je sažno angažiran oko smjene ministra Barišića i protivi se premijeru Plenkoviću kod Aleksandra Stankovića će pokušati objasniti zašto Tita smatra zločincem te zašto je upitna Darwinova teorija evolucije.

Zovko je među prvima upozorio na Barišićev  izbor u Vladi, te i dalje smatra kako bi zbog niza afera u svojoj karijeri Barišić trebao podnijeti ostavku.

”Sumnjam da će Pavo Barišić odstupiti s funkcije ministra, ali zato bi ga premijer Plenković trebao pod hitno razriješiti, jer će postati prevelik balast za Vladu. Netko tko je već jednom smijenjen s dužnosti pomoćnika ministra, i to nakon nepune dvije godine rada, ne bi smio po mojoj prosudbi biti ministar. Balast što ga Pavo Barišić nosi za sobom prevelik je da bi se on mogao baviti resorom znanosti i obrazovanja, a o njegovim bi aferama prije svega detaljno trebalo izvijestiti javnost ”, rekao je profesor Zovko, nabrajajući i Barišićeve “grijehe iz karijere”.

– Od svih njegovih grijeha najviše me smeta što je 2006. godine kao pomoćnik ministra znanosti u vrijeme dok je ministar bio Dragan Primorac, aplicirao na znanstveni projekt Ministarstva znanosti vrijedan pola milijuna kuna, zbog čega je kasnije došlo do velike afere. Koristeći funkciju pomoćnika ministra, Barišić je naknadno projekt prijavio na ime druge osobe s Instituta za filozofiju kako on osobno ne bi bio naznačen kao voditelj projekta, iako je proces recenziranja bio gotov, a sustav zaključan. On je otključao sustav i promijenio ime voditelja kako ne bi bio u sukobu interesa. Ako je ranije radio stvari zbog kojih je na kraju bio smijenjen, pitam se što je sve spreman raditi danas kada kao ministar nema nikave kontrole iznad sebe? – kaže Zovko koji je dobro upoznat sa znanstvenom karijerom ministra Barišića.

Zovko se također nada da u Vladi koja se diči europskim zaokretom nećemo morati još dugo pozivati na zdravi razum te zahtijevati od premijera Plenkovića da smijeni ministra znanosti Pavu Barišića. A podršku Barišiću iz akademskih krugova smatra ružnom. “Mislim da iza svega stoji političar Šeks, koji je u mirovini. Ako vam dolaze masovne podrške studenata i profesoru, u prvom redu sa Sveučilišta u Osijeku, to me podsjeća na ružna vremena totalitarnog sustava, koja bismo trebali zaboraviti. Nije lijepo da se gospoda iz Mosta, koja se pozivaju na moral, postupe na ovaj način: oni su imali najviše arsenala, a šutjeli su cijelo vrijeme”, svojevremeno je rekao Zovko.

Osim toga, ovaj profesor filozofije sa Sveučilišta u Zadru, bivši pomoćnik ministra znanosti i znanstveni savjetnik Instituta za filozofiju objašnjava, onima koji je to očito potrebno objasniti, zašto je Josip Broz Tito zločinac. Naime, kako je sam napisao: ”prestižno mjesto koje je Drug Tito zauzeo među najvećim zločincima 20. stoljeća trebalo bi biti ozbiljni povod za reviziju novije hrvatske povijesti. Desetljećima su hrvatski povjesničari svjesno prešućivali poratne zločine Titovih partizana nad hrvatskim, talijanskim i njemačkim stanovništvom. A kada se konačno počelo govoriti o tome, brutalni pogrom najčešće je opravdavan kao legitimni, neizbježni segment narodnooslobodilačkoga rata i kao prijeka potreba u procesu izgradnje besklasnog komunističkog društva. Ni nakon uspostave demokracije nije se u Hrvatskoj govorilo o kršenju ljudskih prava tijekom vladavine komunističkog jednoumlja, kao ni činjenici da smo živjeli u totalitarnom jednopartijskom sustavu. Samo spominjanje mogućnosti višepartijskog modela kažnjavalo se strogim zatvorskim kaznama. Osuda Milovana Đilasa, bliskog Titova partijskog suradnika, na trinaest godina strogoga zatvora te dodatno pet godina gubitka građanskih prava, svjedoči o brutalnosti Titova komunističkog režima. Slučaj ubojstva Andrije Hebranga, šefa Komunističke partije Hrvatske, do danas nije razjašnjen. Imamo li dodatno u vidu činjenicu da je srednjoškolsko i sveučilišno obrazovanje tretirano kao partijska indoktrinacija u duhu radničkoga samoupravljanja, onda je jasno da bi za takvo stanje stvari netko ipak trebao odgovarati. Ako već nije bilo lustracije nakon uspostave demokracije, zbog dobro poznatih ratnih uvjeta, onda bi se u duhu demokratskog kritičkog distanciranja od boljševičke prošlosti neke stvari i neki ljudi trebali nazvati pravim imenom pa tako i diktator i zločinac Josip Broz Tito”.

pogled.ba