Home Život Zavodi im plaćaju liječenje vani, a za iste bolesnike prikupljan novac u...

Zavodi im plaćaju liječenje vani, a za iste bolesnike prikupljan novac u humanitarnim akcijama u BiH

SHARE

Svakodnevno se u BiH prikupljaju prilozi za nečije liječenje, organiziraju se prikupljanja novca za liječenje u inozemstvu, na razne načine se želi olakšati onom kojem je u danom trenutku pomoć potrebna.

Zloupotreba bolesnika

Ljudi, kad govore o ovim slučajevima, često upiru prstom u državu koja zaboravlja i svoje najteže bolesnike, no postavlja se pitanje je li to zaista tako i koliko smo se puta, pomažući, našli u situaciji da smo zloupotrijebljeni. Naime, u BiH postoji Fond solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja entiteta FBiH i oni tvrde da država vodi brigu o onima koji se moraju liječiti u inozemstvu te da ima zloupotreba koje stvaraju pogrešnu sliku u javnosti. Isto to tvrde u Zavodu zdravstvenog osiguranja RS-a, gdje su potvrdili da ima slučajeva kad se za pacijente prikuplja novac iako im Zavod plaća cjelokupan iznos liječenja. Prema javljanju “Al Jazeere Balkans”, prošle godine je Fond solidarnosti u Federaciji odobrio 430 zahtjeva za liječenje na stranim klinikama, što će iznositi oko 19 milijuna maraka. Sad je već sigurno ispostavljeno oko 15 milijuna maraka računa, a očekuje ih se još 4 za prošlu godinu. Suada Kovačević, rukovoditeljica Službe za ino-osiguranje i liječenje u inozemstvu, ističe da Fond pokriva sve troškove, kompletne račune na inozemnoj klinici kao i troškove putovanja, smještaja i dnevnica za pacijenta i pratitelja. – Najveći pojedinačni iznosi odnose se na transplantacije koštane srži koji dosežu do 800 tisuća KM, te na liječenje opeklina visokog stupnja do 550 tisuća KM, kaže Kovačević. A popis kojim je pacijentima odobreno liječenje u inozemstvu nemoguće je dobiti zbog zaštite osobnih podataka. Tako se može dogoditi da se za nekog prikuplja novac da se ode liječiti u inozemstvo, a kompletnu svotu koja je potrebna uplatit će Fond za solidarnost.

– Svjedoci smo svakodnevne zloupotrebe javnog mnijenja koju čine pojedinci preko medija, čime se udruženim aktivnostima potiče javnost na djelovanje.

Oglašavanje u medijima

Naime, u većini tiskanih medija, pa i TV kuća oglašavaju se apeli za pomoć za liječenje u inozemstvu. Nažalost, takvi apeli se oglašavaju i za pomoć pri liječenju osoba koje su oboljele od bolesti za koje liječenje u inozemstvu u cjelokupnom iznosu pokriva i financira federalni Fond solidarnosti. Na takav način javnost se dovodi u zabludu, a građani su uvjereni da će doniranjem određenih sredstava humanom gestom doprinijeti da se bolesnik liječi u inozemstvu, što zapravo nije točno, ističe za AJB Kovačević. Na liječenje u inozemstvo, pod financiranjem Fonda za solidarnost, upućuju se pacijenti zbog 11 vrsta oboljenja i zahvata: transplantacije koštane srži, operacija urođenih srčanih mana, rijetkih oboljenja i osteosarkoma kod djece, zatim neurokirurških oboljenja koja se liječe operacijom gama-nožem, embolizacije, koiliranja i stentiranja krvnih žila, tumora oka, ekstenzivne opekline veće od 60%, transplantacija jetara, bubrega, srca, gušterače i rožnice, transplantacija koštane srži kod odraslih, elektrofizioloških ispitivanja kompleksnih aritmija s eventualnom radiofrekventnom ablacijom. A uz to, u 2016. je s liste lijekova Fonda solidarnosti liječeno oko 12 tisuća pacijenata i potrošen je 61 mil. KM. U Službi za odnose s javnošću ZZO RS-a ističu da su primijetili da se, iako Zavod za neko liječenje uplati i iznos od 100%, novac se i dalje prikuplja u humanitarnim akcijama. Kad se sve ovo sagleda, jasno je da se mora nekako osigurati dostupnost podataka o tome tko se liječi na račun zavoda u oba entiteta, jer mnogi dobronamjerno za nekog organiziraju neku akciju, daju sve od sebe da se prikupi novac za liječenje, a s druge strane novac je već osiguran. Ako i treba organizirati akciju da se dodatno pomogne pacijentu, dobro je da javnost bude s tim upoznata.

Večernji list