Home Život ZNANSTVENO DOKAZANO: Najbolji učenici skloniji su marihuani od lošijih

ZNANSTVENO DOKAZANO: Najbolji učenici skloniji su marihuani od lošijih

SHARE

Britanski tinejdžeri s najboljim rezultatima na ispitima manje puše cigarete, ali više piju alkohol i puše marihuanu od tinejdžera s lošim rezultatima, prenosi CNN.

Znanstvenici James Williams i Gareth Hagger-Johnson kažu da iako ljudi vjeruju da su pametni učenici jednostavno skloniji eksperimentiranju, ovakvo ponašanje može se nastaviti i u odrasloj dobi.
“Naše istraživanje dokazuje da tinejdžeri ne odustaju od ovih navika kada odrastu”, izjavili su.
Korištenje lakih droga nastavlja se i u odrasloj dobi
Kako bi razumjeli razloge zbog kojih tinejdžeri koriste određene droge, ispitali su više od 6000 učenika državnih i privatnih škola diljem UK-a.
Pratili su korištenje duhana, alkohola i kanabisa od njihove 13. ili 14. do 19. ili 20. godine života.
U ranoj tinejdžerskoj dobi uspješniji učenici su manje pušili cigarete, a više pili alkohol i pušili marihuanu od manje uspješnih učenika.
U kasnoj tinejdžerskoj dobi uspješniji učenici su pili dvostruko više alkohola te isto toliko više  pušili marihuanu od manje uspješnih.
 
Dosadno im je, žele se prilagoditi društvu
Jedno od mogućih objašnjenja je da su uspješniji učenici skloniji eksperimentiranju: “Kognitivne sposobnosti povezane su s otvorenošću prema novim iskustvima i višim razinama dosade zbog nedostatka mentalne stimulacije u školama”, rekli su znanstvenici.
Drugo je objašnjenje da pametni učenici žele biti prihvaćeni u starije društvo koje im omogućava pristup alkoholu i drogama.
Utjecaj roditelja
Također je moguće da više piju alkohol zbog utjecaja roditelja, jer “roditelji s višim kognitivnim
sposobnostima i socioekonomskim statusom redovito piju alkohol”.
Psihijatar Amir Levine zaključio je da su rezultati istraživanja posebno zanimljivi s obzirom na to da se obično smatra kako su manje uspješni učenici skloniji alkoholu i drogama.