Home Društvo 6. ožujka 1943. Sovići – četničko divljanje hrvatskim krajevima Hercegovine

6. ožujka 1943. Sovići – četničko divljanje hrvatskim krajevima Hercegovine

SHARE

Na današnji dan 1943. skupina četnika prošla je pod vodstvom Talijana preko Kamenog Mosta u Imotski i produžila za  Posušje. Pri prolazu kroz hrvatska sela četnici su palili kuće i pljačkali. Prolaskom kroz sela  Batin, Sovići, Bobanova Draga, Grude, Mamići i druga ubijali su Hrvate.

Premda su talijanski časnici, koji su i sproveli četnike iz smjera Mostara obećali da će spriječiti ovo nasilje, ono se nastavilo i dan kasnije. Silovali su pojedine žene i djevojčice.

Dolazili u katoličke kuće i tražili oružje, a ako nisu našli, onda su nemilosrdno tukli narod, a kuće pljačkali i praznili.

Zatim su četnici izvršili zlodjela u mjestima Sovići i Grude, ubijali hrvatsko pučanstvo, palili i pljačkali hrvatske kuće. Ubili su sedam osoba, koje su iznakazili tako, da su im vadili oči, odsjekli nos, i ostale dijelove tijela. U Sovićima i Grudama zapalili su 30 do 40 kuća.

Sovići su mjesto na granici Hrvatske i Hercegovine iz smjera Imostskog prema Grudama. To je rodno mjesto Mate Bobana, predsjednika HZ Herceg-Bosna i Zvonimira Bobana, jednog od najvećih  hrvatskih nogometaša svih vremena.

U Sovićima je rođen i član Bugojanske skupine koja je htjela srušiti jugoslavenski komunistički sustav Ivan Prlić.  Zapovjednik oružanih snaga NDH Rafael Boban rođen je u Sovićima. Franjevac Ferdo Vlašić koji je sedam puta nevin bio osuđen na teške robije u komunističkim kazamatima Jugoslavije, a kome je u Zenici jugoslavenska milicija odrezala komad jezika samo zato jer je njime neustrašivo i  nepokolebljivo naviještao vjeru u Krista i pravo Hrvata na slobodu rođen je u – Sovićima.

U istoj župi, u selu Gorica, koje je zapravo naslonjeno na Soviće rođen je poznati hrvatski mučenik i borac za slobodu Zvonko Bušić-Taik, a par stotina metara dalje preko granice drugi mučenik Bruno Bušić i vukovarski junak Velimir Đerek.

Sovići – hrvatsko mjesto na granici Hrvatske i Hercegovine, čije je mjesto odredio top s imotske kule, sačuvalo je kroz svu povijest snažan osjećaj pripadnosti Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu, kao i cijela Hercegovina.

narod.hr