Home Crna kronika Spašena dva života u Međugorju i Mostaru: Kockarski ovisnik si htio oduzeti...

Spašena dva života u Međugorju i Mostaru: Kockarski ovisnik si htio oduzeti život na Brdu ukazanja

SHARE

Hercegovačke interventne službe u jednom su danu spasili dva života, i to u Međugorju i Mostaru.

Nesebični pripadnici HGSS-a Čitluk su po najvećem nedjeljnom nevremenu, iza podne, tražili i pronašli 33- godišnjeg mještanina sela Vid pored Metkovića,  koji se večer ranije bio udaljio od kuće. Iako im je nekoliko sati bježao i skrivao se po ne baš pristupačnom terenu na međugorskom Brdu ukazanja, u posljednji su trenutak osujetili njegov očajni naum da si oduzme život. Prethodno je napisao oproštajno pismo i ostavio ga u vozilu koje je parkirao kod Župnog ureda. U pismu je, naime, naveo svoje suicidalne nakane koje su navodno proistekle iz kocarske ovisnosti.

Brzom intervencijom HGSS Čitluk, uz pomoć policije i prijatelja nestalog koji su se pridružili potrazi, tragači su spasili nestalog muškarca koji ih je nastojao izbjeći. Mario Matijić je predvodio potragu koja je uskoro locirala nestalog u predjelu Brda ukazanja, ali se on opet udaljio i tako izbjegavajući kontakt. Nakon toga su spasioci brzo napravili ”zatvaranje područja“, što je uskoro urodilo plodom. Po velikom nevremenu, jakoj kiši i vjetru se odvijala ova intervencija koja je sretno završila pronalaskom živog i zdravog čovjeka kojem je prijetila opasnost od hipotermije jer je bio nezaštićen i izložen ozbiljnom pothlađivanju. Timovi GSSuBiH su odmah bili stavljeni u pripravnost, ali nisu pokrenuti jer su spašavatelji HGSS Čitluk vrlo efikasno okončali akciju potrage– naveli su iz ove službe.

u drugom slučaju, u gotovo isto vrijeme, mostarski vatrogasci i policajci su od sigurne smrti spasili 81- godišnju slabopokretnu staricu iz njezina stana na trećem katu zgrade u Ulici hrvatske mladeži broj 14. Kako navode stanari, nesretnu ženu nitko nije bio vidio još od 26. siječnja. Ispostavilo se da je čitavo vrijeme bila sama u stanu, a u posljednjih deset dana nije imala ni što jesti.

Najposlije je jedno od njezine troje djece, koji žive u inozemstvu, došlo vidjeti što se majka već dulje vrijeme ne javlja. No, kći je zatekla zaključana vrata iznutra pa je alarmirala interventne službe. Jedan vatrogasac se pomoću ljestvi uspio popeti na treći kat. Razbio je staklo na balkonskim vratima i tako spasio staricu. Doista, radilo se o trenucima– prepričavali su stanari i redom hvalili spasioce koji svaki dan ugroženima daju svoje veliko srce, a da ništa ne traže zauzvrat.

Robert Soldo/Pogled.ba