Home Društvo CIA prisluškuje preko iPhonea, Windowsa, Androida…

CIA prisluškuje preko iPhonea, Windowsa, Androida…

SHARE

Wikileaks je objavio početak serije publiciranja novih povjerljivih dokumenata američke Centralne obavještajne agencije (CIA), pod nazivom “Sef 7”.

Riječ je o do sada najvećem objavljivanju povjerljivih dokumenata ove američke agencije, navodi web stranica u priopćenju, prenosi Srna.

“Količina objavljenih stranica u prvom dijelu `Sefa 7` već premašuje ukupan broj stranica objavljenih u prve tri godine curenja iz Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), što je djelo Edwarda Snowdena”, navodi se u priopćenju.

Prvi dio novog materijala sastoji se od 8.761 dokumenata i fajlova iz izolirane i dobro zaštićene mreže unutar sjedišta CIA u Lengliju, prenosi Sputnjik.

Wikileaks navodi da je CIA nedavno izgubila kontrolu nad većim dijelom svog hakerskog arsenala i da se nekoliko stotina milijuna linija kompjuterskog koda neovlašteno kreće u krugovima bivših američkih državnih hakera i radnika po ugovoru.

“Jedan od njih dostavio je Wikileaksu dijelove te arhive”, napominje se u priopćenju.

Novi dokumenti ukazuju na globalni tajni hakerski program i njegov arsenal zlonamjernog softvera usmjeren na širok spektar proizvoda američkih i europskih tvrtki uključujući `Appleov iPhone`, `Googleov Android`, `Microsoftov Windows`, čak i `Samsungove` televizore i njihove mikrofone, koji se koriste za prisluškivanje.

Wikileaks navodi da je CIA od 2001. godine stekla političku i proračunsku prednost nad NSA i da su njezini agenti napravili svoju “armiju hakera”.

Pored toga, odjel za hakerske operacije pri CIA nema ovlasti surađivati s NSA.