Home Politika Šefovi diplomacija zemalja EU suglasni da do lipnja treba izmjeniti izborni zakon...

Šefovi diplomacija zemalja EU suglasni da do lipnja treba izmjeniti izborni zakon u BiH

SHARE

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije slažu se da se EU treba jače angažirati na prostoru jugoistoka Europe te su podržali hrvatsko stajalište da je potrebno potaknuti odgovorne u BiH da do lipnja dogovore promjene izbornog zakona, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

“Mislim da je zajednički zaključak da se EU mora jače angažirati na tom području i da politika proširenja, jednom kada se ispune svi uvjeti, ostaje instrument kojim se potiče stabilnost na jugoistoku Europe”, izjavio je Stier novinarima nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Jedna od tema ministarskog sastanka bilo je stanje u zemljama jugoistočne Europe, kojima ponovno prijeti nestabilnost.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izvijestila je ministre o svom prošlotjednom posjetu Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, prenosi Hina.

Ministar Stier je rekao da je svoje kolege izvijestio o svom prošlotjednom posjetu Sarajevu zajedno s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom, o neformalnom ministarskom sastanku SEECP-a u Zagrebu te o inicijativi Jadranska trilaterala kojom se podržava europski put Albanije i Crne Gore.

“Glavni naglasak sam stavio na Bosnu i Hercegovinu i sa zadovoljstvom mogu reći da su kolege podržale naš stav da je potrebno dodatno ohrabriti kolege u BiH da do lipnja dogovore promjene izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda BiH iz prosinca prošle godine”, rekao je Stier.

Stier je rekao da je Mogherini spomenula pitanje izbornog zakona u BiH.

“Dakle, to je doista uočeno kao važna tema za stabilnost BiH”, rekao je Stier.

Na upit što Hrvatska i Srbija mogu učiniti na smirivanju napetosti u regiji, Stier je istaknuo transformacijski učinak pristupnih pregovora, jer, kako je rekao, reforme koje provode zemlje u postupku pristupnih pregovora, pomažu ne samo tim državama, nego pridonose stabilnosti cijeloga prostora jugoistoka Europe, a zemlje članicu su tu da pomognu svojom ekspertizom i potporom reformama.

Stier se osvrnuo i na stanje u Makedoniji, koje se sve više komplicira.

“EU ne želi dolijevati ulje na vatru nego na konstruktivan način potaknuti stabilnost u Makedoniji i cijelom prostoru”, poručio je šef hrvatske diplomacije, prenosi HMS.