Home Društvo Manje od 70 posto djece u BiH cijepi se prema kalendarskom rasporedu

Manje od 70 posto djece u BiH cijepi se prema kalendarskom rasporedu

SHARE

U Federaciji BiH registriran je pad pokrivenosti djece svim cjepivima iz obveznog programa imunizacije, osim cjepivom protiv tuberkuloze (BCG) koje je zabilježilo najveći postotak pokrivenosti, 95,7 posto. Obuhvat trima dozama cjepiva protiv hepatitisa B iznosio je 78,8 posto (obuhvat prvom dozom je 95,4 posto).

Izostanak trećeg cijepljenja

Nizak obuhvat je sasvim sigurno povezan s odustajanjem od cijepljenja trećom dozom cjepiva protiv zarazne žutice tipa B (hepatitis B), koja se istodobno primjenjivala s trećom dozom celularnoga cjepiva protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, te odbijanjem roditelja i zdravstvenih djelatnika da cijepe djecu ovom vrstom cjepiva. Iz istih razloga, kao i zbog nestašice kombiniranih cjepiva, obuhvat cijepljenjem protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dječje paralize je ispod ciljane granice i iznosio je 76,3 posto.

Docjepljivanje cjepivom protiv difterije, velikog kašlja, tetanusa i dječje paralize (DTP+POLIO cjepivom) provedeno je s vrlo niskim obuhvatom od 68,3 posto. Obuhvat školske djece cjepivom protiv difterije, tetanusa i dječje paralize je zadovoljavajući i iznosio je 93,4 posto za difteriju i tetanus, a za dječju paralizu 91,7 posto. Obuhvat cijepljenjem protiv hemofilusa influence tipa B iznosio je 79,4 posto, dok je u docjepljivanju u osamnaestom mjesecu života iznosio 75,5 posto.