Home Društvo Travničanin progledao na grobu Petra Barbarića

Travničanin progledao na grobu Petra Barbarića

SHARE

Ljubuški bi uskoro trebao dobiti prvog blaženika s ovih prostora – Petra Barbarića, rođenog 1874. u Klobuku, zaseok Šiljevišta u općini Ljubuški, a koji je umro na glasu svetosti kao sjemeništarac u Travniku 1897. godine, piše Ljportal.com.

Papa Franjo još je 2014. godine ovlastio vatikansku Kongregaciju za proglašenje svetaca da objavi dekret o herojskim krepostima sluge Božjega Petra Barbarića, čime je Crkva i službeno priznala njegovu svetost.

Do službene beatifikacije predstoji još malo, odnosno čeka se da papa Franjo potvrdi čudesno ozdravljenje jednoga dječaka iz Splita od atrofije mozga i cerebralne paralize, koje se dogodilo na Petrov zagovor.

No, nije to jedino čudesno ozdravljenje. Barbariću su se molili, ne samo kršćani nego i ostali vjernici iz bosanskih sela i gradova. Jedan od njih je i Enver Omer Babić. Babić je prije svoje smrti travničkom župniku mons. Mati Janjiću ispričao i u pismenoj formi potvrdio priču u čudesnom ozdravljenju zahvaljujući Petru Barbariću.

O ovom ozdravljenju i čudu objavljeno je i nekoliko članaka u novinama. Babić je sve to potvrdio i u posljednjoj izjavi od prošle godine.

Župnik Janjić nam je kazao da je ovo pismeno prizanje Babića poslano u Vatikan. S Petrovom beatifikacijom travničko Sjemenište i Gimnazija dobit će novo svjetlo i još više će biti istaknuto njihovo značenje u novijoj narodnoj i crkvenoj povijesti BiH.