Home Društvo Evo kako izgleda prosječna žena u BiH kroz statistiku

Evo kako izgleda prosječna žena u BiH kroz statistiku

SHARE

Kako izgleda prosječna Bosanka i Hercegovka? Koliko su žene zastupljene u politici? Prosječna Bosanka i Hercegovka ima 40 godina, udaje se u dobi između 25 i 29 godine i rodi dvoje djece, kaže statistika.

Ukupno nas je milijun, 789 tisuća 889. To je 51 posto ukupnog stanovništva BiH. Najviše je Bosanki i Hercegovki koje imaju između 50 i 54 godine, donosi N1.

Od ukupnog broja žena starijih od 15 godina, 22 posto se nije nikada udavalo. Udanih je 57 posto, razvedenih 4 posto i 16 posto udovica.

Prosječna žena u BiH rodi dvoje djece. Ipak, gotovo 30 posto žena nije rađalo nikad. Više od 4 posto žena ima više od petero djece.

Statistika je crna kada je u pitanju pismenost. Mnogo je više nepismenih žena nego muškaraca. Od ukupnog broja muškaraca nepismeno je manje od 1 posto, a od ukupnog broja žena gotovo 5 posto.

Najviše žena – gotovo 43 posto ima samo srednju školu. Gotovo 8 posto nikakvo obrazovanje, a skoro 10 posto ima fakultetsku diplomu.

Žene u politici

Na posljednjim lokalnim izborima, od ukupnog broja kandidiranih političkih subjekata za načelničke pozicije, bilo je tek 6,8 posto žena. Manje od 5 posto načelničnih pozicija zaista je pripalo ženama. Na općim izborima 2014. godine je sudjelovalo 42 posto žena.

U Zastupnički dom PS BiH izabrano je 10 žena, to je 24 posto. U Dom naroda samo dvije, to je 13,5 posto. Najviše žena u jednom političkom tijelu je izabrano u Vijeću naroda RS, njih 8 čini 28,57 posto.

Broj žena u politici bilježi povećanje, ali je i dalje daleko ispod 40 posto, koje predviđa Zakon o ravnopravnosti spolova.