Home Gospodarstvo Mladi s diplomama privatnih škola ne javljaju se na natječaje u privatnim...

Mladi s diplomama privatnih škola ne javljaju se na natječaje u privatnim tvrtkama

SHARE

Udruga poslodavaca FBiH već je nekoliko puta u razgovoru s institucijama vlasti na svim razinama iznijela primjedbe kako srednje i visokoškolske institucije obrazuju mali kadar koji po svojim kompetencijama ne može naći posao u privatnom sektoru, piše Večernji list BiH.

Reforma obrazovanja

Čak je i pokrenuta inicijativa o mini reformi obrazovanja učenika u cilju jačanja stope zaposlenosti mladih kadrova. U cilju smanjenja nezaposlenosti u BiH, u pripremi je projekt obuke i prekvalifikacija nezaposlenih i teško zapošljivih kategorija stanovništva.

Napominju kako je formalni sustav obrazovanja u BiH opterećen zastarjelim sadržajem učenja, zbog kojeg mladi ostaju uskraćeni za praktični dio nastave te im nedostaju odgovarajuće vještine za tržište rada.

Nedavno je iz Udruge gospodarstvenika iz općine Posušje, između ostalog, priopćeno kako se razgovaralo i o razini znanja i vještina s kojima mladi dolaze na tržište rada, kao i načinu stjecanja diploma u procesu obrazovanja. Zaključeno je kako obrazovni sustav, u većini slučajeva, ne stvara potrebne i sposobne kadrove za tržište rada.

“Posebice je istaknut problem stjecanja diploma u privatnim školama koji je zabrinjavajući i zbog kojeg ćemo u skoroj budućnosti ostati bez stručnih kadrova i doći će do stagnacije u razvitku. Velika većina tih kadrova se i ne javlja na natječaje koje raspisuju gospodarstvenici jer takvi, u pravilu, ne mogu niti znaju raditi ono za što posjeduju diplomu”, stoji u zaključku spomenute udruge.

Veliki ekonomski rizik

Analiza koju je napravila organizacija “South East European Youth Network” pokazala je kako na tisuće mladih ljudi, koji završe stručno ili visoko obrazovanje u BiH, ne mogu naći posao u struci, a mnogi drugi se okreću nisko kvalitetnim poslovima u neformalnom gospodarstvu. Svaka četvrta mlada osoba ne završava srednju školu.

Manje od polovine svih zaposlenih osoba ispod 30 godina starosti uspijeva naći posao u području u kojem je obrazovano, što dovodi do visoke stope migracije mladih iz zemlje. Stopa nezaposlenosti mladih u BiH je 63%, a to je jedna od najvećih u Europi.

Oko 170.000 mladih ispod 30 godina je nezaposleno, što je gotovo 31% svih registriranih nezaposlenih. Samo 30,6% mladih aktivno je na tržištu rada, a stopa zaposlenosti među mladima je samo 14%. Više od 50% mladih koji su u potrazi za poslom nezaposleno je više od godinu dana.

“Ovi indikatori pokazuju kako je velika većina mladih ljudi izložena riziku ekonomske i socijalne isključenosti, čak i marginalizacije, što svakako može prouzročiti brojne negativne posljedice, prije svega u pogledu demografske i socijalne dimenzije”, stoji u izvješću organizacije “South East European Youth Network”.