Home Kultura Fra Mario Knezović: Isusov, Gospin i moj plač

Fra Mario Knezović: Isusov, Gospin i moj plač

SHARE

Isus je Bog i čovjek. On je ka pravi Bog od Oca poslan uzeo našu ljudsku sudbinu i postao u svemu nama sličan osim u grijehu. Isus, kao i njegova Majka Marija, osjetili su svu gorčinu svijeta. Mač boli probadao je i njihova srca. I oni su bili tužni, uplakani, neshvaćeni, prognani, izrugani.

Oni nisu bili ničega pošteđeni, nisu imali povlastica. Oni su zapravo tu da drugima daju prednost i ostvare povlastice. Isus je nekoliko puta plakao. On nije skrivao svoje suze. Plakao je nad tuđim tragedijama, plakao je suočen s okorjelošću ljudskih srdaca, plakao je u osami premišljajući Očevu volju u svom životu. S Isusom je suze prolijevala i Gospa, a najviše pod križem kad u svojim rukama držaše mrtvoga Sina.

Koliko i kako mi plačemo? Je li nam plač zapravo krik za boljim i svetijim životom ili plačemo zbog neostvarenih želja, planova, osobnih karijera.? U pokorničko vrijeme, napose u korizmi, trebalo bi utvrditi uzroke naših suza i žalosti. Isus nije plakao zbog sebe, nego zbog mene i tebe. Gospa nije plakala i žalostila se kako bi svratila pozornost na svoju obitelj, nego kako bi njezine suze potakle druge da dođu do Isusa. Isus i Gospa žaloste se i plaču kad sinovi i djeca nisu na putu milosti koje Nebo pruža.

Gospin hodočasnik u Međugorju plače oplakujući svoje grijehe, plače u osjećaju ne prihvaćanja u braku ili obitelji. Mnogi u ispovjedaonicama, Brdu ukazanja, Križevcu plaču jer osjećaju kako su daleko od onoga koji može biti i jest njihova utjeha i nada. To je dobro. Dobro je da čovjek raskida svoje srce a ne haljine. Dobro je da savjest natjera suze i isplače sve što nas guši i potapa. Taj plač nije očaj, daleko od toga, to je plač koji otvara vrata za Isusa. Taj plač je vesela pjesma zalivena suzama milosti Božje.

Naš plač, u ovo vrijeme, neka potekne i za duše koje ne znaju plakati. Na svome licu, u suzama molitvom ispunjenima, brišimo i tuđe krivice. Kršćanin je odgovoran za svijet. Svatko od nas je pozvan vapiti za one koji to ne čine ili im nije dano. Gospa je radosna kad smo na putu koji je Isusu učinio prohodnim. Učinimo se potpuno Gospinom djecom i bliskima Isusu jer nas na to po ukazanjima poziva.

FRA MARIO KNEZOVIĆ/MISIJA