Home Život Prof. dr. sc. Edita Černy- Obrdalj:Pokazatelji proljeća u Mostaru i Hercegovini –...

Prof. dr. sc. Edita Černy- Obrdalj:Pokazatelji proljeća u Mostaru i Hercegovini – alergije i umor

SHARE

Na djelovanje klime i izmjenu godišnjih doba osjetljiv je veliki broj Mostaraca i Mostarki koji poprilično teško podnose vremenske promjene. O virozi, proljetnom umoru kao i alergijama koje su svojstvene za ovo doba godine u Mostaru i Hercegovini, za Pogled.ba govori  prof.dr.sc. Edita Černy-Obrdalj, specijalistica Obiteljske medicine u mostarskom Domu zdravlja.

„Zimske viroze su prošle, sada je nastupilo zatišje kada govorimo o virozama. Dolazimo u period godine kada nastupaju problemi s alergijama. Sezona je cvjetanja borova, čempresa u našim mediteranskim krajevima, a samim tim se pojavljuju i alergije koje se uglavnom manifestiraju suzenjem očiju, curenjem nosa, kihanjem. Osobe kojima se alergije javljaju  iz proljeća u proljeće znaju kako rješavati taj problem, no osobe koji se susreću s alergijom po prvi puta trebaju se obratiti liječniku kako bismo razlučili radi li se o alergiji ili je u pitanju virusna, odnosno bakterijska bolest. Osnovno što Vaši čitatelji trebaju znati jeste da se alergije pojavljuju bez drugih simptoma, pored gore navedenih faktora nema drugih tegoba, primjerice umora, malaksalosti, povišene tjelesne temperature i slično.

„Nemamo neke egzaktne podatke o broju osoba koje pate od alergija, ali kroz moju praksu mogu reći da je evidentno povećan broj slučajeva osoba koje imaju alergije, i ne samo proljetne alergije prouzročene zbog peludi i cvjetanja,  već je značajno veći broj osoba koje su alergične na određenu vrstu hrane, nutritivne alergene, lijekove itd. Alergije su poprilično nepredvidive, nikad ne znamo kad imunološki sustav može reagirati,  tako da jedna osoba može jedne godine imati izrazite simptome alergije, a sljedeće godine veoma diskretne simptome, bez ikakvih većih tegoba.“

Jedan od neželjenih pratitelja omiljenog godišnjeg doba jeste i proljetni umor. Promjena vanjskih uvjeta koja dolazi s novom proljetnom sezonom može biti stresna za osobe koje su osjetljive na promjenu vremena.

„Buđenje prirode i povišene vanjske temperature na neki način izazivaju umor jer se organizam budi, povećavaju se tjelesne aktivnosti kao i temperatura zraka, tako da osobe gube više tekućine znojenjem te je u tom periodu veoma važno piti veću količinu vode i konzumirati što više zdrave hrane, bez praznih kalorija, dakle hrana bogata vitaminima i mineralima, u što naravno spadaju povrće i voće, ili eventualno posegnuti za multivitaminskim pripravkom. Na taj način jačamo imunitet organizma koji postaje otporan na umor i na gore navedene alergije. Svakako ne treba zanemariti niti fizičku aktivnost, posebice treba maksimalno iskoristiti boravak u prirodi.“

„Liječniku se trebate obratiti ukoliko imate bilo kakve simptome, kihanja, curenja nosa i slično a koji traju duže vrijeme, kako bi se eventualno potvrdila alergijska bolest i kako bi se propisala odgovarajuća terapija. Svaka alergija, svaka reakcija koja se pojavljuje, od svraba na koži, pa preko otežanog disanja, umaranja, sve zahtjeva odlazak liječniku, jer alergija može ponekad imati i fatalne posljedice. Liječnici obiteljske medicine su našim građanima uvijek na raspolaganju za sve zdravstvene probleme“, zaključila je za kraj razgovora prof.dr.sc. Edita Černy-Obrdalj, specijalistica Obiteljske medicine.

Biljana Jakić/Pogled.ba