Home Društvo Umirovljenici se trude uljepšati si i olakšati život

Umirovljenici se trude uljepšati si i olakšati život

SHARE

Umirovljenici u Zapadnohercegovačkoj županiji trude se na različite načine uljepšati si svoje umirovljeničke dane i poduzimaju korake kako bi iznašli mogućnosti da si barem donekle poboljšaju uvjete za život, koji zbog malih mirovina nisu na dostojnoj razini.

Izleti umirovljenika

S tim ciljem organiziraju izlete, sklapaju ugovore o povoljnijem korištenju topličkog liječenja i oporavku, o nabavi ogrjeva, traže niže cijene lijekova i drugo. To čine preko svojih umirovljeničkih klubova, a klubovi u Zapadnohercegovačkoj županiji tome posvećuju znatnu pozornost.

– Na izlete idemo redovito svake godine, do sada smo išli u Zaostrog i Makarsku u Republici Hrvatskoj, zatim u Park prirode Blidinje, na Boračko jezero, u Park prirode Hutovo blato, na Kravicu…

To su jednodnevni izleti, svako mjesto ima svoje draži i to nas osvježi. Što se tiče nabave ogrjeva, već nekoliko godina imamo odličnu suradnju s poduzećem “Drvosječa” iz Mostara. Kod njih nabavljamo sve vrste ogrjeva, a pogodnost je u tome što plaćamo na otplatu. U znak te suradnje prije nešto više od dva tjedna uprava “Drvosječe” ponudila nam je besplatan vikend-boravak za skupinu od 50 umirovljenika iz Zapadnohercegovačke županije u sportsko-rekreacijskom centru “Ajdanovići” u općini Olovo. Doći će autobus po nas, odvesti nas i vratiti, to je jako lijepa gesta i zahvaljujemo im – objašnjavaju predsjednici udruga umirovljenika iz Ljubuškog, Gruda, Širokog Brijega i Posušja – Ivan Mihaljević, Boro Pezer, Karlo Zelenika i Marko Slišković.

Ne tako davno umirovljenici iz Širokog Brijega bili su u posjetu Vukovaru u Republici Hrvatskoj. Umirovljenici imaju mogućnost pod povoljnim uvjetima koristiti liječenje i oporavak u poznatim toplicama u Fojnici.

– Prije mjesec dana naš Savez županijskih udruga umirovljenika u Federaciji BiH Mostar potpisao je s lječilištem “Reumal” u Fojnici ugovor za ovu godinu o popustu za naše umirovljenike koji su članovi udruga.

Popusti za članove udruga

Popust iznosi 37 posto, a to u praksi znači da boravak u “Reumalu” od 10 dana, koji stoji oko 750 konvertibilnih maraka, naš umirovljenik platit će oko 400 konvertibilnih maraka. Mi umirovljenici iz Zapadnohercegovačke županije jedni smo od većih korisnika kada je riječ o umirovljenicima općenito.

Većinom idu oni ljudi koji osjećaju potrebu zbog zdravstvenih razloga, ali i oni koji nisu bolesni, kao i oni koji su bili u obrani domovine. Osim toga, te usluge koriste i umirovljenici koji su radili u inozemstvu, a učlanili su se u naše klubove, kaže, uz ostalo, Ivan Mihaljević.

Večernji list