Home Društvo Svake godine u FBiH 5000 prvašića manje. Problem i iseljavanje i veliki...

Svake godine u FBiH 5000 prvašića manje. Problem i iseljavanje i veliki pad nataliteta

SHARE

Tematska sjednica o iseljavanju stanovništva, prva takva u BiH, jučer je održana u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. No, na početku zasjedanja i ova ozbiljna tema našla se iznenada u sjeni, piše Večernji list BiH. Na iznenađenje većine zastupnika, umjesto tematske sjednice o iseljavanju, predsjedatelj Zastupničkog doma započeo je rad s nastavkom 19. redovite sjednice. Reagirao je šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić kazavši kako to nije dogovoreno na Kolegiju. Šefovi klubova SDA i HDZ-a BiH Ismet Osmanović i Jozo Bagarić tvrdili su suprotno.

Prijepori oko dnevnog reda

Predlagač tematske sjednice o iseljavanju Dennis Gratz rekao je: – Stvarno nije u redu to što mi radite. Sve sam pripremio, pozvao ljude da dođu na tematsku sjednicu.

Ipak, Parlament je nastavio rad na fonu 19. redovite sjednice. Tako je na osnovi tematske rasprave o zagađenju zraka u FBiH, održane prošloga tjedna, izglasano više zaključaka u cilju manjeg zagađenja zraka. Nakon toga raspravljalo se o izvješću rada Vlade FBiH za prošlu godinu koje na kraju nije dobilo potporu s obzirom na to da je za njega glasalo 47 zastupnika, što nije natpolovična većina. Jedan zastupnik bio je protiv, a 31 suzdržan. Vladino izvješće o radu podržali su zastupnici SDA, HDZ-a BiH, zastupnici SBB-a bili su dijelom za, a dijelom suzdržani, dok su protiv bili zastupnici DF-a i SDP-a. Šef Kluba HDZ-a BiH Jozo Bagarić izrazio je nezadovoljstvo što nije izglasano izvješće o radu Vlade. Napomenuo da se to dogodilo jer niz zastupnika iz SDA i SBB-a nije bio na sjednici. Na upit što misli o mogućem izglasavanju nepovjerenja Vladi, kazao je: – Bilo je izglasavanja nepovjerenja i Vladi “platforme” pa se ništa nije dogodilo.

Problem iseljavanja

Tek na kraju otvorena je rasprava o temi onoga zbog čega je i sazvana jučerašnja sjednica – iseljavanja iz BiH. Materijale je dostavio Zavod za statistiku FBiH, a uvodničar je bio premijer Fadil Novalić. Prema njegovim riječima, pitanje demografije je ključno za BiH. – Nije samo problem iseljavanje već i pad nataliteta, upozorio je Novalić kazavši da je u prošloj godini više ljudi umrlo nego što je rođeno. – I upis učenika u osnovne škole otkriva da nas je svake godine sve manje, naveo je te dodao da se svake godine u prvi razred upisuje oko 5000 djece manje. Što se pak tiče podataka, vidljivo je da se iz FBiH u prošloj godini iselilo 6166 osoba, ali se isto tako doselilo, odnosno novoprijavljenih na teritoriju većeg entiteta je 2700. Prema njemačkoj statistici koju je preuzeo Federalni zavod, u 2014. i 2015. broj građana iz BiH u Njemačkoj povećan je za 10.500. Dennis Gratz, inicijator tematske sjednice, kazao je kako su svugdje u Europi demografske činjenice glavni problemi o kojima se razgovara. Jedino se u BiH o tome nije govorilo, zato sam i zatražio sjednicu. Prema njegovim riječima, ne odlaze samo mladi nego i cijele obitelji. – Problem je što u posljednje vrijeme odlaze i oni koji imaju posao, naglašava Gratz. BiH je od polovine 2013. do kraja 2016. napustilo blizu 45.000 građana. Uz Sanski Most i Zvornik, općine s najviše iseljenika su Brčko, Bijeljina, Doboj, Drvar, Cazin, Odžak i Tomislavgrad. Bh. građani najviše odlaze u Hrvatsku i Srbiju, Francusku, Njemačku, Austriju te zemlje Skandinavije.