Home Auto Mate Rimac: Uvijek kažem da sam iz Livna, tamo najbolje „punim baterije“

Mate Rimac: Uvijek kažem da sam iz Livna, tamo najbolje „punim baterije“

SHARE

Bez obzira na to što BiH nije ciljano tržište svjetski poznatih električnih automobila Concept One, vjerujem da naša tehnologija i napori uloženi u razvoj mogu inspirirati i potaknuti ostale na inovativnost.

Popularnost električnih automobila među širom publikom je pozitivna reakcija na naša nastojanja da dokažemo kako održiva budućnost automobilske industrije može biti brza i zabavna, kaže u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ svjetski poznati inovator i biznismen Mate Rimac.

Životni san

Ovaj rođeni Livnjak s adresom u Zagrebu vlasnik je kompanije „Rimac automobili“ i kreator je jednog od najbržih električnih sportskih automobila u svijetu Concept One. Ranije je isticao da, kad god ga netko pita odakle je, kaže da je iz Livna te da voli otići u rodni grad jer tamo puni baterije.

Kako je naveo, automobili i tehnologija još od djetinjstva su mu bili strast.

– San mi je oduvijek bio proizvesti vlastiti automobil. U srednjoj školi sam s prvim projektima i kasnije s patentima „iGlove“ i „Active Mirror System“ osvajao nagrade na kantonalnim, državnim, a kasnije i na internacionalnim natjecanjima. To mi je dalo prva iskustva i samopouzdanje da mogu stvoriti nešto što je konkurentno na tržištu – navodi Rimac.

Čim je napunio 18 godina, kupio je stari BMW, takozvanu „kockicu“, i počeo učestvovati u utrkama, ali stari benzinski motor nije dugo izdržao.

– Već tad sam puno čitao i razmišljao o električnom pogonu, jer sam smatrao da ima ogroman potencijal i spaja moje dvije strasti – automobile i tehnologiju. Stoga sam odlučio preraditi „kockicu“ i pokazati da električna vozila nisu samo ekološki prihvatljivija nego da mogu biti i zabavna i brza – ističe Rimac.

Prema njegovim riječima, njegov BMW ubrzo je počeo pobjeđivati na utrkama i s njim je postavio pet Ginisovih rekorda u kategoriji električnih automobila.

– Nakon toga odlučio sam osnovati vlastitu firmu i proizvesti potpuno novi automobil koji će objediniti sve prednosti električnih pogona – priča naš sagovornik.

Vječna inspiracija

Kaže da mu je inspiracija oduvijek bio Nikola Tesla te da svijet koji danas poznajemo ne bi bilo moguć bez njega.

– Čak se i tehnologija koju smo razvili za Concept One temelji na načelu koje je izvorno izumio upravo Tesla. Njegov rad nešto je što me vjerojatno nikada neće prestati inspirirati. Rad Horacija Paganija i Kristijana van Keninsega (Christian Van Kinigseg) također je bio nadahnjujući za mene. Zato mi je veliko zadovoljstvo trenutno raditi na automobilu Koenigsegg Regera – zaključio je Rimac.

Serijska proizvodnja 

– Plan je da u idućih nekoliko godina još više ubrzamo razvoj kompanije i da počnemo tranziciju iz tehnološke firme koja globalnim klijentima nudi rješenja i proizvode u vrlo malim količinama u ozbiljnog dobavljača automobila sa serijskom proizvodnjom. Potražnja za električnim pogonskim sistemom svakim danom je sve veća, veliki proizvođači automobila okreću se električnom pogonu i time i mi dobivamo sve više projekata – ispričao je Rimac.

Dnevnik.ba