Home Društvo VIDEO: Čapljina s razlogom nosi epitet jedne od najuređenijih općina u BiH

VIDEO: Čapljina s razlogom nosi epitet jedne od najuređenijih općina u BiH

SHARE

Mnogobrojni sačuvani drvoredi, velike zelene površine,te više trgova i parkova i danas Čapljini daju epitet prave male zelene oaze na hercegovačkom kršu. Sve ovo stvorilo je pozitivno ozračje kod građana. Iako je broj ljudi na birou u konstantnom porastu, investicija nema, a privatnih poduzetnika je sve manje, ipak većina stanovnika se ne žali, kažu život u ovoj maloj hercegovačkoj općini je zadovoljavajući.

Šta misle građani?

“Ja mislim da je grad fino uređen, ima još nekih sitnica ali dobro je, i kad je perspektiva za mlade u pitanju nije baš najbolja ali ide na bolje”.

“Imamo mi svog načelnika koji sve vodi i o svemu brine i ja sam kao građanin Čapljine zadovoljna”.

“Samo poljoprivreda je još ostala, fabrika nigdje ni na vidiku, evo i ‘Lasta’ se ugasila”.

Općina broji 28.000 stanovnika, a kako bi privukli strane investitore te otvorili prostor ka apliciranju na veći broj evropskih fondova koji bi doprinijeli razvoju lokalne zajednice pokreće se inicijativa da se ovoj općini dodijeli status grada.

“Mi smo kao Općina dosad imali značajne uspjehe u povlačenju novca iz različitih evropskih fondova, međutim Općine ne mogu ići “uširoko” kao što to može grad, zato nam je važno da projekte koje već danas imamo spremne možemo nominirati i da nam mogu proći”, kaže Smiljan Vidić, načelnik Općine Čapljina.

Tri su parametra na osnovu kojih neka općina može dobiti status grada, a to su broj stanovnika, sjedište kantona i kulturno historijsko bogatstvo – na osnovu kojeg je Općina Čapljina i pokrenula inicijativu.

Uz mnogobrojne prirodne ljepote, geografski položaj, uređenu gradsku jezgru koja je dobivala urbanističke nagrade, ova Općina može se pohvaliti sa devet nacionalnih spomenika, te je mnogi s razlogom svrstavaju među najznačajnije historijske centre u BiH i regiji.

“Imali bi veći stupanj autonomije i širi krug nadležnosti, što se tiče i razvojnih projekata i razvoja turističke ponude u punom smislu. Ide se na te neke komparativne prednosti koje ima, bogato kulturno nasljeđe, prirodne potencijale, sve što imamo i Čapljina se može razviti u jedan urban i moderan grad”, kaže Katja Stojić iz Turističke organizacije “Čapljinka”.

Kroz općinu teku četiri rijeke, a blizina Jadranskog mora i mediteranska klima stvaraju osnovne klimatske uslove čapljinske regije koje ovo mjesto čine poželjnim za život.

Veliko kulturno-historijsko nasljeđe je kriterij na osnovu kojeg Čapljina namjerava tražiti status grada. Među nacionalnim spomenicima prednjači srednjovjekovni grad Počitelj, koji je na tentativnoj listi da bude proglašen svjetskom baštinom. Osim spomenika, tu su tradicionalne kulturne manifestacije poput međunarodnog ljetnog karnevala te umjetničke kolonije.